Policie vyšetřuje úmrtí novorozence v Mostě

31. 3. 2010 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Policie se zabývá trestním oznámením kvůli úmrtí novorozence při porodu tento měsíc v mostecké nemocnici, které podala jeho matka. Interní vyšetřování iniciované vedením nemocnice vyloučilo, že by personál porodnice porušil své povinnosti, řekl mluvčí společnosti Krajská zdravotní Jiří Vondra.


O případu informoval jako první Mostecký deník.

„Při porodu byla matka nepřetržitě monitorována. Po celou dobu byla zajištěna odpovídající péče i přímá přítomnost ošetřujícího lékaře. V závěru porodu se však objevily neočekávané komplikace, které nebylo možno předem diagnostikovat. Novorozenec po převozu na specializované pracoviště v Ústí nad Labem zemřel,“ uvedl Vondra.

Neštěstí podle něj patří mezi závažné a ojedinělé případy, které jsou ale nedílnou součástí porodnické praxe. „Mostecká nemocnice poskytuje ve svém specializovaném perinatologickém centru odpovídající péči na nejvyšší možné úrovni. V minulém roce nemocnice provedla 1379 porodů při perinatální úmrtnosti 6,9 promile, což je hluboko pod celorepublikovým statistickým průměrem. Údaje jsou navíc z pracoviště, které zajišťuje péči při nejkomplikovanějších případech,“ doplnil.

Podezření ze zanedbání péče čelilo v posledních letech několik porodníků z Mostu. Kvůli úmrtí holčičky, která po 13 dnech v nemocnici zemřela, si před rokem vyslechl rozsudek bývalý primář gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice v Mostě Bohumil Bradáč a jeho podřízený, lékař Josef Pulkert. Bradáč odešel s osmnáctiměsíčním trestem s podmínečným odkladem na dva roky, verdikt pro Pulkerta byl o tři měsíce mírnější také s dvouletým odkladem.

Soud v červnu 2006 odsoudil za ublížení na zdraví k šestiměsíčnímu trestu s podmíněným odkladem i bývalého primáře gynekologicko-porodnického oddělení mostecké nemocnice Pavla Hlubučka. Uznal lékaře vinným z toho, že následkem jeho špatného rozhodnutí porodila před sedmi lety dvaatřicetiletá žena mrtvé dítě.

Před soudem se od loňského roku zpovídají kvůli úmrtí novorozence v mostecké nemocnici i lékařka Helena Oulehle Mikolášková a porodní asistentka Ilona Macanová. Obě čelí obžalobě z ublížení na zdraví z nedbalosti, za což jim hrozí až pětiletý trest. Rozhodnutí kvůli onemocnění soudkyně zatím nepadlo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?