Policie vznesla obvinění kvůli smlouvě VZP s protonovým centrem

19. 11. 2013 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Protikorupční policie obvinila jednoho člověka kvůli uzavření smlouvy mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a pražským protonovým centrem. Detektivové jej viní z pokusu o zneužití pravomoci veřejného činitele, sdělil včera ČTK státní zástupce Pavel Prygl. Smlouvu v roce 2006 podepsal nucený správce pojišťovny Antonín Pečenka. Zda je obviněný, ale žalobce neupřesnil.


„Momentálně nemáme oficiální informaci, kdo konkrétně byl obviněn. Nicméně za VZP smlouvu v roce 2006 podepsal její nucený správce a současně tehdejší náměstek ministra zdravotnictví. Vše nasvědčuje tomu, že policie dospěla k témuž, co VZP tvrdí dlouhodobě - že totiž okolnosti podepsání smlouvy byly nestandardní,“ řekl ČTK mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Trestní oznámení kvůli sjednání smlouvy padlo v únoru letošního roku. Podle pojišťovny byl kontrakt o budoucí úhradové smlouvě, která by centru zaručovala roční příjem přes jednu miliardu korun po dobu 15 let, nestandardní a nezákonný. „Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality bylo vydáno 15.11. 2013 usnesení o zahájení trestního stíhání ve věci trestního oznámení Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR týkající se způsobu uzavření smlouvy mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ČR a firmou Proton Therapy Centre Czech s.r.o.,“ uvedl Prygl.

Pečenka jako nucený správce VZP smlouvu uzavřel bez projednání na ministerstvu a bez výběrového řízení, navíc ji hned potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví. Do funkce nuceného správce ho jmenoval jako svého náměstka tehdejší ministr zdravotnictví David Rath.

„Nikdo z Proton Therapy Center Czech nebyl ani není v souvislosti s uvedeným usnesením zmíněným Útvarem Policie ČR osloven. Jsme si jisti, že PTC vždy postupovalo správně a v souladu s veškerými právními předpisy,“ uvedl na dotaz ČTK mluvčí centra Vladimír Šulc.

Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, který využívá pro léčení nádorových onemocnění protonové záření. Protonové centrum, jehož vznik si vyžádal 3,5 miliardy korun, má dlouhodobou smlouvu zatím jen s Vojenskou zdravotní pojišťovnou. Ostatní pojišťovny hradí léčení svých klientů individuálně. VZP podle Tichého vyslala na léčení protonem zatím deset klientů do mnichovského centra a osm do pražského centra. Další tři mají léčbu schválenou zatím bez určení místa léčby.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?