Policie začala vyšetřovat hospodaření nemocnice

21. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Policejní specialisté na závažnou ekonomickou kriminalitu začali v těchto dnech na popud jesenické radnice vyšetřovat hospodaření v místní soukromé nemocnici...


JESENÍK/OLOMOUC -

Starosta Jiří Krátký (ČSSD) podezřívá ředitele zařízení Jana Jedličku (ODS), že vytuneloval státní dotaci určenou pro vybavení oddělení radiologie, Jedlička to ale odmítá.

V pozadí je zřejmě politika

V Jeseníku se otevřeně hovoří o tom, že se naplno rozhořel spor mezi mezi ČSSD, která vládne radnici, a ODS, jejíž představitelé řídí nemocnici.

„Policie začala prověřovat jesenickou nemocnici pro podezření z úvěrového podvodu. Žádné obvinění nebylo vzneseno. Podezření tu existuje, nyní se ale nedá říci, zda je důvodné,“ řekl olomoucký krajský státní zástupce Zbyněk Žďárský, který na práci policistů dohlíží.


ODS loni v Jeseníku opakovaně prohrála s ČSSD boj o radnici. Jedlička a Krátký jsou ve městě známí jako nesmiřitelní političtí i názoroví odpůrci.

Podle důvěrného policejního zdroje ale vedení nemocnice při nakládání s dotací nepochybilo.

Krátký podezřívá Jedličku, že použil patnáctimilionovou dotaci státu na zvýšení základního kapitálu nemocnice, a tím dosáhl změny majetkových poměrů ve svůj prospěch.

„Město se musí starat o to, co se děje v jediné nemocnici v regionu. Máme obavu o zhoršení zdravotní péče, k čemuž by mohly vést sporné převody majetku,“ řekl starosta.

Podle něj se příjem dotace časově i výší částky shoduje s převodem majetku nemocnice na Jesenickou investiční společnost, v jejímž čele je také Jedlička.

Ředitel odmítl starostovy závěry jako ničím nepodloženou spekulaci. „Snaží se nás bez důkazů kriminalizovat, protože munejde pod nos, že jsme soukromá nemocnice,“ řekl.

Podotkl, že není možné dotaci zneužít způsobem, o kterém Krátký hovoří. „Čerpání bylo možné jen na základě faktur od dodavatelské firmy.“

Za pravdu mu dává i ministerstvo zdravotnictví řízené ČSSD. „Peníze se vyplácejí proti dokladům v několika částkách. Je nemožné vzít celou sumu najednou,“ uvedl mluvčí resortu Mario Böhme.

Vedení nemocnice požádalo finanční úřad a policii, aby její hospodaření okamžitě prověřily. „Je důležité, aby kompetentní orgány jasně řekly, co a jak. O satisfakci za pošpinění dobrého jména nemocnice jsem zatím neuvažoval,“ poznamenal Jedlička.

ODS loni v Jeseníku opakovaně prohrála s ČSSD boj o radnici. Jedlička a Krátký jsou v třináctitisícovém městě známí jako nesmiřitelní političtí i názoroví odpůrci.

„V tomto případě je v pozadí politika. Na tak malém prostoru by se ale měli i lidé s

odlišnými názory n aučit žít spolu, a ne si házet klacky pod nohy,“ řekl vysoce postavený státní úředník, který má o situaci ve městě velmi dobrý přehled.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?