Poliklinika v Kroměříži bez nového majitele

4. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
O osudu staré polikliniky v Kroměříži, již chtěli od města koupit lékaři, kteří v ní mají ordinace, není stále rozhodnuto. Kroměřížské zastupitelstvo je rozhodnuto zdravotnické zařízení v každém případě prodat. Lékaři se totiž pravděpodobně majiteli objektu nestanou...


protože společnost s ručením omezeným, kterou vytvořili, v termínu nesplatila kupní cenu 23 miliónů korun, a do konce března se tak vytvořil prostor pro dalšího zájemce.

Stará poliklinika je dlouhá léta sídlem především ordinací praktických lékařů pro děti a dorost z celého města, sídlí zde plicní lékař, logopedie a lékárna.

O vlastnictví se v květnu loňského roku svedl urputný souboj při licitaci přímo na zasedání městského zastupitelstva, kterou nakonec nabídkou 24 miliónů 50 tisíc korun vyhrála firma Vesna Interiors z Veselí nad Moravou, když základní vyvolávací cena činila 20 miliónů.

Od koupě nakonec lékaři ustoupili

Na druhém místě skončila firma Elmatherm Kroměříž s 24 milióny. Společnost lékařů Stará poliklinika tehdy zůstala až na třetím pořadí, když se v licitaci zastavila na 23 miliónech.

Čtvrtý zájemce, společnost Advert, nechtěl dát více než 20 miliónů s jedním padesátitisícovým příhozem.

Když svou možnost nevyužili první dva zájemci v pořadí, přišli na řadu samotní lékaři.

„Ani v prodlouženém termínu pro zaplacení do 20. prosince se ale nepodařilo dojednat úvěr, protože podmínky pro jeho sjednání se změnily.

Lékaři navíc pociťovali nejistotu, zda by mohli úvěr splácet, když jim samotným neplatila Všeobecná zdravotní pojišťovna. Negativní roli sehrála celková situace ve zdravotnictví. Začaly se lišit i názory uvnitř společnosti, takže jsme nakonec od koupě ustoupili,“ uvedla jedna ze členek společnosti lékařů, která si nepřála být jmenována.

Lékaři podle svých slov museli zvažovat, že by se cena objektu s úroky vyšplhala až na 33 miliónů korun a to by lékaři spláceli 15 let.

„Co bude s vlastnictvím objektu dál, to nevím. My nemůžeme udělat prakticky nic. Přitom máme smlouvy, podle nichž máme objekt užívat až do odchodu do důchodu nebo do úmrtí. Snad nám právníci poradí, jak odejít při změně majitele,“ naznačil Právu zdroj ze společnosti Stará poliklinika.

Pokud kupní cenu 20 miliónů, na které skončila při licitaci, nesplatí do konce března společnost Advert, půjde poliklinika do prodeje znovu.

„Schválili jsme v zastupitelstvu opětovné zveřejnění záměru prodeje, a to za stejnou cenu 20 miliónů, abychom dali jasně najevo, že prodat chceme, a abychom odradili ty, kteří možná spekulovali, že cena půjde dolů,“ informoval místostarosta Kroměříže Petr Sedláček (ODS) a dodal:

„Abychom se vyhnuli současné situaci, kdy hrozí, že žádný ze zájemců nesloží peníze v požadovaném termínu, stanovili jsme pro další kolo pětimiliónovou kauci. Případný kupec by zbytek prodejní ceny musel doplatit do konce května. Pokud by tak neučinil, celá kauce by propadla ve prospěch města. Nepamatuji se, že by tolik zájemců od koupě ustoupilo. Kauce má být pojistkou, že se o prodej bude ucházet jen velmi vážný zájemce,“ uvedl Sedlíček.

Jiří Růžička, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?