Polikliniku chtějí koupit lékaři

26. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Budova polikliniky ve Stříbře na Tachovsku je k mání za osm milionů korun. O objekt mají zájem někteří lékaři, kteří v ní provozují soukromé ordinace. Předkupního práva se doposud nevzdal...


Po prodeji zdravotnického zařízení ve Stříbře by se měly zachovat dosavadní lékařské služby.

Stříbro - ani Fond národního majetku, který budovu před lety bezplatně převedl na město. Poliklinika bude nejméně do roku 2007 sloužit zdravotnickým účelům. Změnit by se to nemělo ani v dalších letech.

Prodej budovy, která volá po nutných opravách, odsouhlasili zastupitelé už předloni. Pod tlakem veřejnosti, jež se bojí o osud zdravotnictví ve městě, však celý záměr podrobně prošetřila odborná komise. Také ona se shodla, že privatizace je vzhledem k aktuální finanční situaci města nejvhodnější. Stříbrští totiž na opravy nemají.

Podmínky prodeje a přesně stanovený rozsah zachovaných služeb si stanovil Fond národního majetku, doplnilo je i samotné město.

„Objekt odprodáme jen tomu, kdo nám bude vyhovovat a splní to, co požadujeme. Podle mého názoru nemůžeme mít lepší záruku dalšího provozu než prodej lékařům,“ uvedl starosta města Petr Bursík. Samotní lékaři by založili obchodní společnost. Polovinu ze stanovené částky by složili při podpisu kupní smlouvy, zbytek rok od zápisu do katastru nemovitostí.

„Máme smlouvy se zdravotními pojišťovnami, které musíme plnit. Navíc, když do budovy vložíme nějaké prostředky, určitě své praxe neukončíme v roce 2007, kdy skončí platnost věcného břemene,“ uvedl jeden z lékařů. Občané se také obávají, že zanikne i současná centrální podoba služeb, kdy všichni lékaři ordinují v podstatě pod jednou střechou. Obavy jsou podle lékařů liché. O objekt mají totiž zájem například odborníci z oboru chirurgie, ortopedie, rentgenolog, internista, dětský lékař a další.

PETRA MAŘÍKOVÁ, Plzeňský deník, 26.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?