Politici bojují za zdravotní ústav

18. 3. 2010 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Hejtmanka kraje Jana Vaňhová i ústecký primátor Jan Kubata podpořili snahy lékařů, kteří se v petici staví proti restrukturalizaci ústeckého zdravotního ústavu. Pracovníci Centra imunologie a mikrobiologie (CIM), které pod ústav spadá, se obávají, že restrukturalizace poškodí jak prosperující pracoviště, tak jeho pacienty.


Od prvního dubna mají ze současných 14 zdravotních ústavů v republice být jen dva, v Praze a Ostravě, a ty mají centrálně řídit ostatní pracoviště. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že to přinese úspory. Zdravotníci se však bojí, že by jejich pracoviště mohlo časem i úplně zaniknout.
„Není možné, aby ministerstvo vymazalo z mapy České republiky zdravotní ústav, který ekonomicky prosperuje a zajišťuje nenahraditelné zdravotnické služby pro tisíce občanů Ústeckého kraje,“ zdůrazňuje však hejtmanka Jana Vaňhová.
V dopise vyzvala ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou a premiéra Jana Fischera, aby ještě zvážili proces plánovaných změn. Otevřený dopis ministryni Juráskové poslal i ústecký primátor, který se chce zasadit o pozastavení restrukturalizace zdravotních ústavů. Sloučením zdravotních ústavů by podle nich mohlo dojít ke zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro občany kraje.
Kubatovi zejména vadí, že v plánu restrukturalizace nejsou stanoveny odborné činnosti CIM a centrum tak nemůže pacientům garantovat stávající zdravotní péči.
„V případě provedení restrukturalizace žádám o zachování zdravotních ústavů v Ostravě a Ústí nad Labem,“ píše v dopise Kubata.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?