Politici hledají cestu, jak řešit útoky vůči zaměstnancům NHS

24. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Násilných útoků na zdravotníky přibývá nejen v České republice. Fyzická napadení zdravotnického personálu je nyní aktuálním problémem také v Británii. Každý den tam dojde k 260 případům násilných činů vůči zaměstnancům zdravotnických zařízení...


Informuje o tom server BBC.

Politici se nyní zabývají tím, jak tento vývoj zastavit. Zvláštní výbor britského parlamentu The Commons Public Accounts Committee vyzývá ministerstvo zdravotnictví a Národní zdravotnickou službu (NHS), aby byla zavedena opatření na lepší ochranu pracovníků. Podle tohoto výboru by mělo dojít ke zpřísnění systému hlášení násilných činů.

Speciální kurzy pro zdravotníky

Vláda již dříve zveřejnila plán takzavného „výcviku v krizové situaci“. Ten je určen zaměstnacům NHS, kteří nejčastěji přicházejí do přímého kontaktu s pacienty. V rámci tohoto školení by se měli naučit rozpoznávat potenciálně nebezpečné situace a umět je odvrátit. Kurzy mají začít během příštího roku.


JAK FUNGUJÍ PODOBNÉ KURZY V USA?

Prvními účastníky tohoto programu mají být zdravotní sestry, pracovníci záchranné služby a praktičtí lékaři. Podle internetového serveru BBC se obětí násilí stala každá třetí zdravotní sestra v Británii. Předchozí výzkumy ukázaly, že mnohé sestry se cítí bezpečněji v nočních ulicích než na chodbách nemocnice.

V letech 2001-2002 bylo ohlášeno přes 95 tisíc násilných činů vůči britským zdravotníkům. Parlanetní výbor však varuje, že případů může být ve skutečnosti mnohem víc, protože ne všichni napadení zaměstnanci incident ohlašují.

Výbor proto volá po zavedení ohlašovací povinnosti podobných činů. Přesnému zaznamenávání násilných útoků by přitom pomohla jasná definice těchto incidentů.

Dlouhotrvající problém

Zvýšená brutalita pacientů vůči zdravotníkům však trápí Británii už několik let. O případech násilí na zdravotních sestrách a zaměstnancích záchranné služby psala média už na konci devadesátých let. „Před několika roky byly případy napadení spíše výjimkou. Teď k nim dochází téměř každý týden,“ citoval zaměstnance nemocnic server BBC News v říjnu 1999.

Už tehdy britská média poukazovala na to, že političtí představitelé se snaží najít řešení, jak tomuto vývoji zabránit.


Jak minimalizovat riziko útoků ve zdravotnických zařízeních
Takzvanou Vinohradskou výzvu podepsalo už 1000 lidí

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 23.7.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?