Politici zneužívají prasečí chřipku, tvrdí experti

2. 12. 2009 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Prasečí chřipka už není jenom téma pro pacienty a lékaře. Začali se do ní "montovat" i politici a přicházejí se svými recepty na její řešení. Zatímco ministerstvo zdravotnictví prosazuje očkování dětí, sociální demokraté jsou proti a dávají to hlasitě najevo v médiích.


Včera proto došla trpělivost České vakcinologické společnosti (ČVS) a veřejně se ohradila proto, aby politici - byť původním povoláním lékaři - zasahovali do rozhodnutí o očkování. „Celý problém se výrazně zpolitizoval a snaha získat laciné politické body vede až k odborně naprosto nekorektním vyjádřením, které však část laické veřejnosti bohužel akceptuje, uvádí vědecký sekretář ČVS Roman Chlíbek. Právě kvůli schválení očkování dětí nad deset let se ve středu mimořádně sejde vláda. „Ministerstvo zdravotnictví nemá celou věc zcela pod kontrolou,“ tvrdí středočeský hejtman a bývalý ministr zdravotnictví ve vládě ČSSD David Rath. Návrh na očkování dětí nad deset let iniciovala nynější ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. Rath se ale domnívá, že na očkování je už pozdě. Podle náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra do Česka dorazí tento týden dalších 72 000 vakcín. Měly by být využity právě na očkování chronicky nemocných dětí. Pokud vláda i Bezpečnostní rada státu schválí očkování dětí od deseti let, vakcinace začne už příští týden. Podle Juráskové je vakcína zkoušena s velmi dobrými výsledky. Kterých dětí se očkování bude týkat přednostně? „Zřejmě to budou děti, které mají závažná respirační onemocnění, dále onemocnění kardiovaskulárního systému, děti po transplantacích, a také se sníženou imunitou,“ uvedla. Oproti dospělým by navíc měly být očkovány i děti s neurologickým onemocněním. Podle sekretáře ČVS Romana Chlíbka v Česku neexistuje žádný odborník, který by dokázal předpovědět, jak se celá kauza vyvine. „Máme pouze modely a zkušenosti z minulých let. Může přijít klinicky závažnější forma, ale také nemusí,“ vysvětluje Chlíbek. Vakcinologická společnost však účinnost vakcíny nezpochybňuje. Když schválení očkování projde vládou, budou vakcinaci podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta navrhovat pediatři podle svého uvážení. Sami ale očkovat nebudou. Rodiče budou muset s dětmi zajít do vybraných pověřených vakcinačních center.

Kolik už je v Česku obětí

K 1. prosinci Česko zaznamenalo již jedenáct obětí prasečí chřipky. Poslední, jedenáctou oběť oznámili lékaři včera - stal se jí třicetiletý muž z Mělnicka. Důvodem úmrtí bylo přechození nemoci a pozdě zahájená léčba. Panika je nicméně podle expertů zbytečná. Na běžnou sezonní chřipku zemře v Česku každý rok přes dva tisíce lidí. Prasečí chřipka se v česku objevila letos v květnu - jednalo se o dvacetidevítiletého pilota, který se vrátil z New Yorku. Svou první oběť si nemoc v Česku vybrala 22. října.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?