Politico: Itálie by mohla zkusit získat unijní lékovou agenturu

16. 1. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Italští europoslanci by se mohli pokusit ještě změnit listopadové rozhodnutí o přesunu Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) z Londýna do Amsterodamu. Podle serveru Politico.eu by šlo využít toho, že Evropský parlament musí potvrdit novelu nařízení o agentuře, v níž je změněno její sídlo.


Iniciativa, kterou se někteří italští europoslanci mohou pokusit na poslední chvíli zajistit přesun agentury do Milána, ale nemá podle serveru příliš šancí na úspěch. Milán v listopadu v boji o nové sídlo agentury s Amsterodamem prohrál při rovnosti hlasů v losování. Pro Italy to bylo zklamáním.

EMA se stejně jako menší Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) ze své londýnské adresy stěhuje kvůli rozhodnutí Británie vystoupit na jaře 2019 z EU.

Novely dvou nařízení, kterými jsou agentury zřizovány, předložila Radě EU a europarlamentu komise v prosinci. Jedinou změnou v textech, které by měly obě unijní instituce projednat jako prioritní, jsou právě nově vybraná sídla.

„Je to normální legislativní procedura, a tak má Evropský parlament možnost změnit kteroukoliv část (novely), včetně té, kde stojí, že novým sídlem je Amsterodam,“ cituje Politico socialistického europoslance Paola De Castra. Jeho dvě kolegyně Patrizia Toiaová a Elisabetta Gardiniová se obrátily na členské země s otázkou, zda by procedura přesunu nemohla být znovu otevřena.

Případný vývoj tímto směrem by měl výrazné politické dopady, upozorňuje Politico. Podle serveru ale není příliš pravděpodobný.

„Teoreticky to možné je, já si ale myslím, že to nenastane,“ poznamenal Carlo Corazza, který je mluvčím předsedy Evropského parlamentu Antonia Tajaniho. Příslušné výbory by o věci měly jednat 24. ledna, pak bude hlasovat europarlament jako celek.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?