Politiku v přechodu pojištěnců dělají i doktoři

4. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Naše pojišťovna si nechala vypracovat průzkum odchodu pojištěnců. Podle vyjádření respondentů na tom mají velký podíl lékaři," uvedla Kateřina Zavadilová, ředitelka odboru marketingu a komunikace VZP...


Všeobecné zdravotní pojišťovně odcházejí klienti. Do volby vhodné pojišťovny zasahuje v poslední době více faktorů a pacienta ovlivňují i doktoři.

Ústí nad Labem - Trend úbytku pojišťěnců VZP je během posledních let hodnocen jako důsledek konkurence většího počtu zdravotních pojišťoven. Právě okres Ústí nad Labem zaznamenal největší úbytek pojištěnců v rámci Ústeckého kraje. K největšímu úbytku došlo v roce 2000, kdy přešlo 12 000 klientů. Minulý rok to bylo 3 000 lidí, za první třetinu tohoto roku asi 1 000 pojištěnců.

Příčinu vidí vedení VZP v zastoupení všech ostatních pojišťoven v tomto krajském městě. „Vybrat si svou pojišťovnu je svobodnou volbou každého občana. Samozřejmě, že při tom hraje roli i to, jestli je daná pojišťovna zastoupená i v jeho městě, aby nemusel za vyřizováním dojíždět,“ uvedl Jan Benák, zástupce ředitele VZP okresu Ústí nad Labem.

Trend v úbytku pojištěnců je patrný během posledních tří let a je podle VZP naprosto přirozený. V současné době má VZP Ústí nad Labem téměř 49 procet, v ostatních okresech je to pak v průměru 77 procent.

Příčinou úbytku pojištěnců VZP není nespokojenost s nabízenými službami. „Z devadesáti procent jsou nabízené služby všech pojišťoven stejné. VZP dodržuje zákony a vyhlášky dané Ministerstvem zdravotnictví. Ostatní pojišťovny jsou podnikatelskými subjekty. Ty při určitých změnách čekají na reakci VZP, a pak si podle toho regulují svoje řešení. Problémem je také větší procento starších lidí, o které jiné pojišťovny nemají zase tak velký zájem,“ poznamenal Benák.

Ve změně pojišťovny pak může sehrát roli i lékař, který není se službami dané pojišťovny úplně spokojen. „Naše pojišťovna si nechala vypracovat průzkum odchodu pojištěnců. Podle vyjádření respondentů na tom mají velký podíl lékaři,“ uvedla Kateřina Zavadilová, ředitelka odboru marketingu a komunikace VZP.

Problém je spatřován i v takzvaných soubězích, kdy lékař pracuje na poloviční úvazek v nemocnici a zároveň provozuje soukromou praxi. To totiž může přinášet lékařům různé výhody. „Nemocnice celkově tuto činnost povolují lékařům omezeně. Jedním z důvodů může být třeba časová náročnost zvládnout obojí. My posuzujeme případ od případu. Smlouvu například uzavřeme s lékařem vlastnícím ve své soukromé ordinaci přístroj, který nemocnice nemá. Velký počet souběhů má u nás v okrese Masarykova nemocnice. Přes šedesát lékařů působících i v soukromé praxi naprosto převyšuje jiné nemocnice v republice. Většina těchto lékařů pracuje pouze několik hodin týdně. Domníváme se, že síť zdravotnických zařízení byla dostačující i bez nich, a proto jsme jim smlouvu neobnovili. Samozřejmě, že s těmi, kteří začali provozovat jen soukromou praxi, jsme smlouvu uzavřeli,“ uvedl Benák.

Problém souběhů pociťuje i vedení Masarykovy nemocnice. „V současné době byla vytvořena pracovní skupina složená ze zástupců Masarykovy nemocnice, všech čtyř velkých pojišťoven a krajského úřadu, kteří zpracovali zásady pro povolení jiné výdělečné činnosti podle zákona. Tento materiál znamená jasné nastavení pravidel. Současná situace je taková, že někteří lékaři ukončili privátní praxi nebo naopak odešli z nemocnice. Hlavní slovo mají ale pojišťovny, které uzavírají smlouvy s lékaři,“ uvedla tisková mluvčí Masarykovy nemocnice Kamila Němcová.

Lékaři tak mohou právě z tohoto důvodu působit na pacienty a přimět je ke změně pojišťovny, se kterou mají uzavřenou smlouvu. „Je možné, že právě lékaři, kterým nebyla smlouva s VZP kvůli souběhu obnovena, mají vliv i na své pacienty a doporučují jim přechod k jiným pojišťovnám,“ připustila tisková mluvčí VZP Kateřina Zavadilová.

JANA HANDREJCHOVÁ, Ústecký deník, 4.7.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?