Pollak: Kdyby pojišťovny platily vše, čekací doby zmizí

13. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Masarykova nemocnice neprovádí tolik operací, kolik by mohla. Není to ale podle jejího ředitele Petra Pollaka kvůli dluhům. Pojišťovny nám prostě neuhradí tolik úkonů, kolik bychom byli schopni udělat, tvrdí v rozhovoru Pollak...


Ústí nad Labem - Masarykova nemocnice neprovádí tolik operací, kolik by mohla. Není to ale podle jejího ředitele Petra Pollaka kvůli dluhům. Pojišťovny nám prostě neuhradí tolik úkonů, kolik bychom byli schopni udělat, tvrdí Pollak.

Jak dluhy ovlivňují chod nemocnice?

Na vlastní chod nemocnice nemají žádný dopad. Z 94 milionů tvoří 61 milionů účetní dluh. Chybí nám tedy „pouze“ 33 milionů. To se ale odrazí jen na možnostech investovat z vlastních prostředků, tedy na nákupu přístrojů a rekonstrukci budov. Například musíme odložit rekonstrukci 26 let starého pavilonu infekce.

Není tedy pravda, že byste odkládali operace kvůli špatné finanční situaci?

Ne. Hospodářský výsledek nemocnice nemá žádnou souvislost s operacemi. Neprojeví se na péči o pacienty ani na platech lékařů. Problém je v tom, že nám pojišťovny nezaplatí všechny úkony, které můžeme udělat. Třeba pojišťovna ministerstva vnitra, druhá největší v kraji, nám na pololetí zastropovala objem zdravotní péče na 87 milionů. Kdyby nám pojišťovny platily všechno, co jsme schopni udělat, do půl roku zlikvidujeme čekací doby.

Máte nějakou možnost tlačit na pojišťovny, aby vám proplatily více výkonů?

Pojišťovny ale nemají peníze. Ve zdravotnickém systému chybějí miliardy. Objem garantované péče není pokryt dostatečným množstvím finančních prostředků. To je ale problém politický.

Je nějaká cesta, jak z toho ven?

Spustili jsme nový provoz - invazivní kardiologii a magnetickou rezonanci. Tady máme jiný systém úhrad, nové kapacity. Všechny operace kyčlí nám pojišťovny nezaplatí, ale třeba invazivní kardiologii zaplatí v tom rozsahu, kolik výkonů uděláme. To je cesta, abychom se s tím vypořádali.

ARTUR JANOUŠEK, Ústecký kraj

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?