Polské sestry dostanou přidáno

26. 7. 1999 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce


Varšava - Polská vláda ustoupila 12. července požadavkům zdravotnických odborů a souhlasila s tím, aby průměrné mzdy sester byly zvýšeny o dvě procenta a aby se v budoucnu mzdy pravidelně zvyšovaly vždy o měsíční inflaci. Peníze na zvyšování mezd však nepůjdou ze státní pokladny, ale ze zdravotnických pokladen a ze zdrojů místní státní správy.

Rozhodnutí vlády předcházela hladovka asi 30 tisíc sester vyhlášená 8. července. O den později demonstrovalo na podporu svých požadavků v centru Varšavy a před budovou resortního ministerstva přes 7000 sester. Celopolský odborový svaz zdravotních sester a porodních asistentek (OZZPiP) však původně hrozil, že se hladovky zúčastní na sto tisíc z celkem 250 tisíc polských zdravotních sester.

Protesty proti výši platů trvají již od loňského podzimu. Nyní však sestry hrozily, že v případě nesplnění jejich požadavků vstoupí do generální stávky a kompletně zastaví práci v celé zemi. Více než 68 procent sester vydělává měsíčně nejvýše 700 zlotých (asi 6200 korun) čistého, plat převyšující 900 zlotých (8000 korun) má sotva 5,5 procenta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?