Polské úřady zapečetily na nizozemské lodi potratové pilulky

25. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Polští celníci zapečetili na nizozemské lodi kotvící u polských břehů potratové pilulky. Chtějí tak zabránit jejich distribuci v zemi, kde je umělé přerušení těhotenství zákonem zakázáno...


VARŠAVA - Polští celníci zapečetili na nizozemské lodi kotvící u polských břehů potratové pilulky, aby zabránili jejich distribuci v zemi, kde je umělé přerušení těhotenství ilegální. Loď Langenort s gynekologickou ordinací na palubě připlula do Polska v neděli. Vyvolala v zemi velký rozruch a pobouření úřadů i katolické církve.

Inspektoři našli na lodi 45 pilulek Mifegynu určených k vyvolání potratu a 180 pilulek Cytotecu, který zvyšuje účinnost prvního, řekla mluvčí celníků Jolana Twardowská. Pilulky jsou složkami známého potratového přípravku RU-486.

Pilulky byly zapečetěny při pondělní inspekci, protože jejich dovoz, distribuce a používání jsou v Polsku zakázány, řekla podle agentury AP Twardowská. Prokurátor na oznámení celníků, že na lodi jsou zakázané léky, reagoval slovy, že pokud nebudou pilulky distribuovány ženám, nebude to trestný čin.


„Na celém světě zemře každých pět minut jedna žena v důsledku pokoutních, a tudíž nebezpečných interrupcí. V reakci na toto porušování lidských práv žen vznikla nadace Ženy na vlnách. Působíme jako mobilní klinika na lodi a připlouváme k břehům těch zemích, kde je umělé přerušení těhotenství nelegální.“

internetové stránky nadace Women on Waves

.

Nizozemská organizace Ženy na vlnách, která si najala loď, chce podle její mluvčí vzít polské ženy do mezinárodních vod, mimo dosah polského protipotratového zákona, a nabídnout jim rady týkající se antikoncepce a lékařského ošetření. Nechce provádět potraty.

Několik žen se již pokusilo kontaktovat posádku lodi, řekla členka posádky Jeanette Krusemanová bez dalších podrobností. Polsku, které má jeden z nejpřísnějších protipotratových zákonů v Evropě, lze přistoupit k umělému přerušení těhotenství

jen v případě ohrožení zdraví matky, nenapravitelného poškození plodu, incestu či znásilnění. Lidé, kteří by provedli potrat nebo u něho pomáhali, mohou být potrestáni až třemi lety vězení. Ženy trestány nejsou.

„Potratová loď“, jak ji nazvala média, kotví ve střežené části přístavu. Z dálky ji sleduje jen skupina aktivistů bojujících proti interrupcím.

Ženy na vlnách chtěly podniknout v roce 2001 podobnou akci v katolickém Irsku, které má snad nejtvrdší protipotratovou legislativu v Evropě, ale na poslední chvíli to kvůli právním a logistickým problémům odvolaly.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:

Women on Waves Foundation

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?