Polský ministr zdravotnictví podal demisi pro neshody s premiérem

2. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Polský ministr zdravotnictví Marek Balicki rezignoval na protest proti rozhodnutí premiéra Leszka Millera. Ten totiž jmenoval do vysokých funkcí v resortu osoby, které mají podle Balického značný podíl na výrazném zhoršení zdravotnictví...


VARŠAVA - Polský ministr zdravotnictví Marek Balicki rezignoval na protest proti rozhodnutí premiéra Leszka Millera. Ten totiž jmenoval do vysokých funkcí v resortu osoby, které mají podle Balického značný podíl na výrazném zhoršení polského zdravotnictví. Balicki je přitom ihned po převzetí své funkce odvolal.

Miller jmenoval ředitelem Národního zdravotnického fondu (NFZ) bývalého náměstka a nejbližšího spolupracovníka Balického předchůdce Mariusze Lapinského, pod jehož vedením se loni výrazně zhoršila už tak kritická situace v polském zdravotnictví.

Jak v komentářích uvedla polská média, premiér svým výběrem sice nepřímo, ale dostatečně jasně vyslovil Balickému nedůvěru. Balického ve funkci nahradí další z Lapinského náměstků Ewa Kralowská.

Polské zdravotnictví má velké problémy

Polský systém veřejné zdravotní péče prochází hlubokou krizí. Přestože každoročně disponuje prostředky překračujícími 30 miliard zlotých, tedy zhruba 240 miliard korun, většina nemocnic se doslova topí v dluzích.


Pacienti musejí dlouhé měsíce čekat dokonce i na zákroky, které mají přispět k záchraně jejich života.

Lékaři a další zdravotnický personál v celé řadě zařízení marně stávkují za výplaty dlužných mezd a pacienti musejí dlouhé měsíce čekat dokonce i na zákroky, které

mají přispět k záchraně jejich života.

Situaci měla změnit reforma systému, která dosavadní regionální nemocenské pokladny nahradila jediným centrálním Národním zdravotnickým fondem. Jeho úkolem je zprůhlednění finančních toků a tím rovněž zvýšení hospodárnosti v polském zdravotnictví.

Pacienti podle ujištění ministerstva přechod z jednoho systému do druhého nezaznamenají, lékaři pak spíše neočekávají, že by nahrazení dosavadních pokladen jedním centrálním úřadem mohlo vést ke zlepšení stavu zdravotnictví.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?