Polský parlament odmítl zákaz mimoděložního oplodnění

11. 9. 2009 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Polský parlament ve čtvrtek odmítl zákaz mimoděložního oplodnění. Informují o tom polská média. O zákaz kromě jiných usilovala katolická církev. Podle návrhu novely trestního zákona, pod který se podepsalo 160.000 lidí, by bylo zakázáno oplodnění vajíčka mimo tělo ženy a experimenty s embryi...


Jeho autoři za to navrhovali až tříletý trest vězení, který by se ale netýkal žen, které mimoděložní oplodnění podstoupí.

Episkopát se v otevřeném dopise obrátil na poslance, aby zákaz podpořili. Páry, které se pro umělé oplodnění rozhodnou, podle církve k dítěti přistupují „jako k předmětu, který se dá koupit“. Z dopisu biskupů si dělal legraci místopředseda Sejmu Stefan Niesiolowski z vládní liberální Občanské platformy. „Hned bych zavedl doživotní vězení pro děti, které přijdou na svět díky umělému oplodnění,“ žertoval.

V Sejmu nyní leží několik dalších návrhů zákonů týkajících se umělého oplodnění. Podle jednoho z nich by tuto metodu početí mohly využívat jen sezdané páry a zakázáno by bylo také zmrazovat oplodněná vajíčka.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?