Polský soud nařídil odškodnit ženu, která porodila postižené dítě

7. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba 70.000 zlotých, tedy přibližně půl milionu korun, by měla od nemocnice v Lomži na severovýchodě Polska dostat žena, která porodila postižené dítě. Suma je kompenzací za to, že lékaři odmítli před porodem provést vyšetření plodu...


VARŠAVA -

O takzvané prenatální vyšetření je žena žádala hlavně proto, že i její první dítě se narodilo s genetickou vadou. Manželé se u soudu domáhali odškodnění ve výši 1,5 milionu zlotých (asi deset milionů korun) a renty pro druhorozenou dceru.

Manželé tvrdili, že podle výsledku prenatálního vyšetření by se byli rozhodli o případném umělém přerušení těhotenství. Právě ohrožení zdraví plodu nebo rodičky je jedním z důvodů, kdy potrat povolují i zákony v přísně katolickém Polsku.

Holčička, které bude letos už pět let, trpí stejně jako její starší bratr achondroplazií. To je genetická vada, která se mimo jiné projevuje deformací kloubů, což způsobuje, že nemocný člověk má kratší končetiny a je nízkého vzrůstu.

Onemocnění vyžaduje neustálou péči a rehabilitace, protože takový člověk má problémy s pohybem. S achondroplazií se rodí jedno dítě na 26 000 porodů. Na světě žije asi 300.000 lidí postižených touto nemocí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?