Polští lékaři míří na Západ za lepším

25. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Až na čtvrtinu polských lékařů čeká v západní Evropě zaměstnání. Jen Německo už nabídlo místa asi 1500 polským lékařům. Dalších 1500 nabídek poslala Francie, Španělsko potřebuje 2500 lékařů, Norsko 2000, Švédové 1500, Dánové 1000...


Ve výčtu nabídek lékařských míst by bylo možné pokračovat, uvádějí autoři studie o vývozu stále většího počtu polských lékařů do západní Evropy, kterou nedávno zveřejnil polský týdeník Wprost. Polsko má dnes přitom celkem 120 tisíc lékařů.

Důvody tohoto exodu? Přinejmenším dva. První je ten, že západní Evropa stárne a nejnovější rozbory situace na tomto poli se shodují, že západoevropské země v dané chvíli potřebují dalších zhruba sto tisíc lékařů. Druhý důvod je pak ten, že nabídka pracovat v Německu, Nizozemsku či Švédsku je pro polské lékaře finančně opravdu atraktivní.

Polský lékař si v Nizozemí si vydělá v přepočtu 380 tisíc Kč

Příjem jednoho polského lékaře z Lodže, který v roce 1999 odjel do Nizozemska a dnes pracuje v jednom malém městečku u Rotterdamu, se zmohonásobil. Doma si přišel měsíčně na zhruba 1500 zlotých, a to vedle práce v nemocnici ještě přednášel na lékařské fakultě, nyní si vydělává měsíčně 12 000 eur, což je asi

50 000 zlotých (v přepočtu asi 380 tisíc korun).

Takových, jako je on, odjelo z Polska od roku 1995 do některé ze západoevropských zemí už 16 000. Země EU nemají vůči lékařům z Polska žádné mimořádné nároky.

Jediné, co kromě nostrifikace diplomu požadují, je znalost jazyka dané země. V mnoha zemích EU lékaři, kteří se přistěhovali z Polska, dokonce dostávají preferenční úvěry na pořízení bytu a ordinace.

Lékaře vítá Švédsko

Mimořádný zájem o lékaře z Polska projevuje v současné době Švédsko, které pociťuje značný nedostatek lékařů, neboť v 80. letech z administrativních důvodů omezilo počet studentů na lékařských fakultách. Odchod lékařů do zahraničí sice nevyvolává v Polsku žádné nadšení, ale také ani větší kritiku.

Lékaři prostě využívají možnosti pracovat v jiné zemi Evropské unie, kterou od května příštího roku budou mít všichni Poláci. Lékařů ostatně také nevyjíždí ven tolik, kolik Varšava už dostala nabídek.

Důležité pro polské zdravotnictví je pak podle průzkumu Polské lékařské komory to, že až 80 procent dotazovaných lékařů se chce po několika letech práce v zahraničí vrátit. To znamená, že si převezou i cenné zkušenosti moderních metod léčby a práce se špičkovými lékařskými přístroji. Takže z tohoto hlediska bude současný exodus lékařů pro Polsko i přínosem.

Dušan Provazník, Zlínské noviny, 25.07.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?