Pomáhají narkomanům lékaři?

11. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle ředitele Národní protidrogové centrály Jiřího Komorouse se novým trendem v drogové kriminalitě stává právě účast lékařů a lékárníků. "Setkáváme se s tím stále častěji. Do výroby a distribuce...


Jednou z možností, jak si levněji opatřit drogu je využít služeb lékařských odborníků. Jejich vzdělání poslouží k získání efedrinu z některých léků, který pak použijí na přípravu návykové látky.

Liberec - Podle ředitele Národní protidrogové centrály, Jiřího Komorouse se novým trendem v drogové kriminalitě stává právě účast lékařů a lékárníků. „Setkáváme se s tím stále častěji. Do výroby a distribuce se zapojí lékařsky vzdělaní odborníci, kteří lépe rozumí chemii,“ podotkl ředitel. Tak například při jedné z akcí protidrogové centrály s názvem Omega, odhalili kriminalisté laboratoř na výrobu pervitinu. V ní se našlo pět kilogramů efedrinu.

„Je to snadné, protože v České republice je ještě dnes spousta léků, které obsahují efedrin a nejsou pod opiátovým zákonem. To znamená, že se dají snadno obstarat na lékařský předpis a některé se seženou i bez něho. Pak určitě není ani problém, aby se lékař domluvil s lékárníkem a sehnal si tak větší množství. Ale vždycky jde o selhání jedince a ne celé odborné společnosti,“ zdůraznil Jiří Vacek, zastupitel města Liberce.

Kamil Hrubý, vedoucí liberecké nemocniční lékárny však s takovým názorem nemůže souhlasit. „Léky obsahující efedrin nejsou jinak než na lékařský předpis k sehnání. Pokud si narkomané obstarají tento lék bez předpisu, jedná se o jeho náhražku, tedy pseudoefedrin. Není ale problém obstarat si razítko a předpis si zfalšovat,“ sdělil vedoucí. Na výrobu drogy se spotřebuje velké množství efedrinu a žádný lékař tolik farmak najednou nepředepíše. Z druhé strany na něj totiž dohlíží zdravotní pojišťovna, která si dokáže počet léčiv na jednoho pacienta pohlídat.

V souvislosti se zneužitím léků tvrdí David Adameček, ředitel Terapeutické komunity pro drogově závislé, že jde o velmi citlivou oblast. „Pokud si chtějí narkomani drogu obstarat, vědí, jak se dostat k těmto látkám. Pak stačí někdo, kdo trochu ovládá chemii a ostatní se to od něho již naučí. Takovou výrobou ale mohou připravit nekvalitní drogu,“ vysvětlil ředitel.

Tisková mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková sdělila, že si nepamatuje na případ, kdy by z distribuce a výroby omamných látek byl obžalován přímo lékárník. „Víme o zneužívání některých léčiv na přípravu drogy, ale nevzpomínám si, že by v této souvislosti byl souzen nějaký lékař,“ dodala.

JANA ŠRŮTKOVÁ, Liberecký den, 9.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?