Pomáháme štěňatům a ona pak pomáhají lidem

24. 11. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce

11. listopadu se v Muzeu Kampa uskutečnil křest sedmého pokračování kalendáře Nadačního fondu MATHILDA na podporu chovu a výchovy štěňat vodicích psů a na pomoc nevidomým pod názvem „Pomáháme pomáhat 2016“.




Hlavní myšlenkou NF Mathilda, jemuž propůjčila své jméno hraběnka Mathilda Nostitzová, je podpora organizací a projektů, které smysluplně pomáhají našim nevidomým spoluobčanům. Spojuje dohromady ty, kteří pomoc potřebují, s těmi, kteří pomáhat mohou a chtějí. Proto se v nadaci rozhodli vydat kalendář i pro rok 2016. Velký dík patří fotografům, kteří významné osobnosti nafotili. Letos to jsou Antonín Malý, Herbert Slavík, Josef Louda, Marek Kučera a Lucie Matos Claro. Pro rok 2016 se nechala vyfotografovat Tereza Brodská, Meda Mládková, Zora Jandová, Dominik Hašek, Dana Batulková, Jan Potměšil, Dana Morávková, Josef Váňa, Bára Basiková, Gabriela Vránová, Aleš Cibulka a Eva Samková.
„Nadační fond Mathilda hledá cesty jak vytvořit dostatečné finanční zázemí pro rozvoj služeb pomáhajících zrakově postiženým. Proto patří veliký dík všem osobnostem, které jsou součástí kalendářů. Díky za pochopení a ochotu vstoupit na jejich stránky a pomoci tím mnohým nevidomým a slabozrakým,“ pronesla na úvod křtu hraběnka Mathilda Nostitzová. Její poděkování patřilo v neposlední řadě i Porsche Česká republika, s. r. o., za financování výroby kalendáře a FCB Prague, s. r. o., za grafické zpracování a podporu. Výtěžek z prodeje jednoho kalendáře odpovídá nákladům na jeden týden výchovy jednoho štěněte.

Pomoc může stát i jen trochu času

„Pomoc není otázkou peněz, ale srdce,“ říká hraběnka Nostitzová, patronka nadačního fondu, která již přes 20 let pomáhá nevidomým. Za tu dobu uspořádala řadu významných společenských událostí, získala řadu ocenění a přispěla sama i značnou finanční částkou na aktivity, jež se týkají pomoci lidem se zrakovým postižením. Pomáhat může každý v rámci svých možností. Třeba tak, jako to dělala babička i maminka paní hraběnky – chodily předčítat nevidomým. Stálo je to jen trochu času. I proto se Mathilda Nostitzová rozhodla, že se více zaměří na konkrétní projekty, které pomohou zrakově postiženým lidem. Na okraj slavnosti křtu do všeobecného dojetí zazněla poznámka „paní domu“, přítomné velké české mecenášky Medy Mládkové: „Čím déle poznávám lidi, tím raději mám zvířata.“ Kalendář je možné objednat na dobírku na stránkách: www. mathilda.cz. Prodejní cena za 1 výtisk je 500 Kč.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?