Pomoc kraje kvůli lékařské péči. Ano, nebo ne?

15. 10. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Prohlášení starostů Mariánskolázeňska, kteří vyzvali Karlovarský kraj, aby jim pomohl s financováním nepřetržité lékařské pohotovosti, rozdělil veřejnost na dva tábory. Jedni sympatizují se starosty, druzí tvrdí, že za současnými problémy ve zdravotnictví stojí prodej nemocnice a město by se mělo postarat samo.


„Nemocnici sice prodalo minulé vedení, ale přiznejme si, co je kraji do toho,“ řekl Radek Mrázek z Mariánských Lázní. „I mě štve, že tady nemáme nepřetržitou pohotovost, ale vedení města a většinový vlastník nemocnice by se s tím měli poprat sami.“

Jiní jsou ale takového názoru, že by kraj měl pomoci a lidem z Mariánskolázeňska, potažmo z Tachovska měl pomoci zajistit odpovídající péči. „Máme právo na zajištění alespoň základní zdravotní péče,“ řekla svůj názor Andrea. To samé si myslí i Daniela Vágnerová z Mariánských Lázní.

„Jsou lidé, kteří nemají auto, jak se pak mají dostat do nemocnice v Chebu nebo Plzni? Kraj by měl pomoci, hlavně z toho důvodu, že je vidět, že vedení Mariánských Lázní i nový majitel se snaží s hrozným stavem nemocnice něco dělat. Sokolovské nemocnici kraj také pomáhá, a to není jeho.“

Katastrofální stav nemocnice v Mariánských Lázních nastal téměř před třemi lety, kdy pojišťovny nepodepsaly smlouvy na urologii, která byla pro nemocnici klíčová. Ve zdravotnickém zařízení zůstalo jen torzo a ordinační hodiny pohotovosti se smrskly na minimum.

Ze zbytku nemocnice se stala léčebna dlouhodobě nemocných. Až v letošním květnu se začalo blýskat na lepší časy. Většinový vlastník se změnil a rozšířil ordinační hodiny pohotovosti. Na nepřetržitou pohotovost ale není stále dostatek financí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?