Pomůže zdravotnictví protikrizový balíček?

19. 3. 2009 9:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Na anketní otázku odpovídají v článku prezident České lékařské komory Milan Kubek, ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček, stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath a ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák...


MILAN KUBEK, prezident České lékařské komory

Když stát dal víc peněz za své pojištěnce, je to dobré a zdravotnictví to pomůže. Stále je to ale málo. Stát platí pojistné za 58 procent obyvatel, kteří čerpají 80 procent peněz na zdravotní péči a přitom příspěvek státu za ně netvoří ani 23 procent příjmu pojišťoven.

JAROMÍR GAJDÁČEK, ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra

Kdyby vláda neudělala žádná opatření, tak nejpozději na přelomu tohoto a příštího roku bychom se dostali do problémů s hrazením péče. Jejich přijetím občané mohou být klidní: nedojde k omezení zdravotní péče.

DAVID RATH, stínový ministr zdravotnictví za ČSSD

Musím si povzdychnout nad tím, proč stejná vláda Mirka Topolánka před dvěma roky peníze za státní pojištěnce seškrtala, aby je teď zase zpátky vracela, ale ještě ani ne v té původní výši. Navýšení není zdaleka takové, jaké by bylo, pokud by byl ponechán původní stav, když já byl ministrem zdravotnictví a Jiří Paroubek premiérem. V Parlamentu budeme chtít, aby navýšení za státní pojištěnce bylo vyšší.

PAVEL HORÁK, ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny

V rámci stabilizace veřejných financí byly platby za státní pojištěnce zmrazeny na dva roky. Proto každé nové jejich zvýšení nám pomůže. Naše pojišťovna již krizi pocítila - v posledním čtvrtletí loňského roku nám v důsledku menšího výběru pojistného klesly příjmy o miliardu korun.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?