Poplach kolem prvních lidských klonů může být užitečný

7. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropští vědci soudí, že současné zprávy o narození prvních klonovaných dětí nejsou než výplod šarlatánského blouznění. Nevylučují však, že v dohledné době bude věda takovýchto výsledků skutečně schopna...


BRUSEL - - dnešní pravděpodobný podfuk je tedy prospěšný, protože upoutává

pozornost a umožňuje se připravit.

Nezakazujme šmahem klonování jako takové, míní vědec

Podle Marka Abramoviče, profesora genetiky v bruselské fakultní nemocnici Erasmus, je třeba stanovit pevná pravidla pro genetický výzkum na lidech, nikoli ho šmahem zakázat.

„Smyslem medicíny je stavět hráz nemocem - a z tohoto hlediska představuje klonování lidských buněk nesmírné šance. Jde tedy o to, aby výhody jasně převážily nad riziky, aby se povolilo to, co je přínosné. Kopírování lidských bytostí ale musí zůstat zakázáno,“ řekl včera v rozhlasové stanici RTBF.

Podnět k debatě dala organizace Clonaid, která tvrdí, že po první klonované holčičce narozené koncem roku v USA spatřila nyní světlo světa další, která se narodila páru holandských lesbiček.

Nizozemské orgány jsou podle tisku připraveny k rozsáhlé pátrací akci, spustí ji však teprve poté, až Clonaid svá prohlášení vědecky potvrdí. Zatím neumožnila ani srovnání DNA kyseliny matky a dítěte v prvním případě. Podle nizozemského práva je klonování zakázáno a lze je trestat i vězením.

Myšlenky sekty realiánů většina veřejnosti odsuzuje

Senzační televizní vystoupení šéfky Clonaid Brigitte Boisselierové a Raëla, šéfa náboženské sekty raeliánů, s níž je spojena, vyvolaly po celé Evropě emotivní reakce. Proti jejich představě „věčného života“ staví naprostá většina vědců a

intelektuálů racionální etické argumenty.

„Byl by to první krok ke vzniku společnosti, jež by vychovávala své členy podle fyzických nebo duševních kvalit v závislosti na tom, jaké ekonomické, ba válečnické záměry by měla. Převládla by tržní hodnota každého člověka, který by ostatně už nebyl sám sebou, ale jen reprodukcí někoho jiného. Nemyslitelné,“ napsal v úvodníku časopisu Le Vif-L'Express jeho šéfredaktor Jean-François Dumont.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?