Poplatek za vjezd začnou vybírat od srpna i ve FN Hradec Králové

20. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Alespoň částečně regulovat každodenní zaplavení areálu osobními auty, která brání vjezdu vozidel dalších pacientů a průjezdu sanitek má nový vjezdový system ve fakultní nemocnici. Její ředitel Leoš Heger informoval, že opatření začne fungovat počínaje 1. srpnem letošního roku. U vjezdu do nemocnice dostane řidič čipovou kartu...


Hradec Králové - asi 50 metrů před výjezdem zaplatí u mincovního automatu a po odevzdání karty u závory vyjede. První půlhodina pobytu bude zdarma, každá další započatá hodina za pět korun. Těžší pacienti, kteří dojíždějí na pravidelné dlouhodobější léčebné procedury typu dialýzy apod., platit nebudou. Invalidé s příslušně označeným vozidlem budou mít pobyt zdarma.

„Nemocnice je služba pro lidi, která by měla být co nejvíc přístupná. To si uvědomujeme, a proto chci veřejnosti vysvětlit, že nové opatření bylo nezbytné. Vjezdový systém nezavádíme kvůli zisku. Situace s parkujícími auty je skutečně nesmírně komplikovaná, a tak se musí stanovit stejná pravidla pro všechny - jinak to nejde,“ vysvětluje docent Heger. Příčinou dopravní přetíženosti královéhradeckého nemocničního areálu je totiž hlavně bezohlednost. Dovnitř vjíždějí nejen lidi, pro něž je to naprosto nezbytné, ale také jiní, kteří by mohli bez problémů parkovat před nemocnicí. Parkoviště kolem ní byla rozšířena, do budoucna se uvažuje o dalších parkovacích místech (jedno stání přijde asi na 30 tisíc korun) také v prostoru bývalé radiologické kliniky a za pavilonem chirurgie.

„V prázdninovém období budeme získávat zkušenosti, uvidíme, jak se nový systém osvědčí. Jeho zavedení ovlivnil v našem případě ještě jeden aspekt: Na podzim začneme stavět nový pavilon interny, zónu v sousedství chirurgické kliniky přehradí staveniště, a to dopravní situaci uvnitř nemocničního areálu také dost zkomplikuje. Věříme, že do té doby bude vjezdový systém už bez problémů fungovat,“ uzavírá ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

ANNA DRAGOUNOVÁ, Hradecké noviny, 20.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?