Poplatky a ochranný limit - co by měli naši pacienti vědět

9. 4. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Do pětitisícového ochranného limitu se počítají jen některé platby za léky. Lidé, kteří dokládají nárok na vrácení peněz od zdravotní pojišťovny účtenkami za léky, nemusejí být vždy úspěšní. Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod uvedl, že pojišťovny samy sledují, kdy pacient dosáhne limitu, a peníze mu vždy po skončeném čtvrtletí vrátí.


„Doplatky pacienta za léky se započítávají jen ve výši doplatku na nejlevnější léčivé přípravky dostupné na trhu s obsahem stejné účinné látky a se stejnou cestou podání, to znamená ústy, injekčně a podobně. Seznam léků s uvedením výše úhrady i doplatku započitatelného do limitu zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví na www.mzcr.cz,“ uvedl Rod. Do limitu se podle zákona nezapočítávají doplatky na částečně hrazené léčivé přípravky nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely, u kterých je úhrada pojišťovny nižší než 30 procent maximální ceny.

Nezapočítávají se také částečně hrazené léčivé přípravky nebo potraviny pro zvláštní lékařské účely, které obsahují léčivé látky k podpůrné nebo doplňkové léčbě. Seznam těchto látek vydává ministerstvo zdravotnictví. Rod upozornil na to, že pro seniory nad 65 let se od 1. dubna situace změní v tom, že přípravky k podpůrné a doplňkové léčbě se jim budou do limitu započítávat. Zároveň se jim a dětem do 18 let sníží pětitisícový roční ochranný limit na polovinu.

Od 1. dubna zmizí ze zákona také pasáž o lécích s menší než třicetiprocentní úhradou. Z regulačních poplatků se do limitu nezapočítávají žádné poplatky ve výši 60 nebo 90 korun. Započítávají se jen třicetikorunové platby u lékaře a za položku na receptu. „Nezapočítávají se tedy poplatky 90 korun za pohotovostní službu, včetně zubní, ani poplatky 60 korun za den v nemocnici, léčebně či lázních při komplexní lázeňské léčbě,“ uvedl mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?