Poplatky až od 18 let, žádá ČLK

12. 1. 2009 9:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora představila svou podobu regulačních poplatků. Chce od placení zcela osvobodit děti do 18 let. Za recept by podle ČLK měli lidé platit 20 korun - místo současných 30 korun za každou položku. Navrhuje také, aby poplatek za pobyt v nemocnici, který se platí ve výši 60 korun, hradili pacienti jen po dobu 20 dnů, ale mohl by být vyšší, až 100 korun. Doufá, že by takový návrh mohl uspět v Senátu...


Česká lékařská komora také požaduje, aby se roční limit poplatků ve zdravotnictví a doplatků za léky snížil se současných 5000 korun na 3000 korun. Započítávat by se do něho nově měly i platby za hospitalizace, lékařskou službu první pomoci a doplatky za léky. Komora odmítá plošné zrušení poplatků, to by podle ní totiž připravilo lékaře a zdravotnická zařízení o příjmy.

Ke zrušení by komora přistoupila v případě, že by výpadek peněz za poplatky byl kompenzován úhradami ze zdravotního pojištění. Nyní tyto prostředky podle ní alespoň částečně nahrazují nedostatečné platby od zdravotních pojišťoven. To ale podle šéfa komory není příliš správné.

„Sice se hovoří o tzv. regulačních poplatcích, ale ukázalo se, že slouží jako zdroj příjmu pro zdravotní pojišťovny. Má vynahradit výpadek, který vláda způsobila svým rozhodnutím. Spolu s poplatky zákon o stabilizaci veřejných prostředků obsahoval tři opatření, která negativně ovlivnila ekonomickou stabilizaci zdravotnictví. Mám na mysli zmrazení plateb za státní zaměstnance po dobu dvou let, osvobození příjmu nad čtyřnásobek průměrné mzdy od placení pojistného a zvýšení dolní sazby DPH z 5 na 9 procent, což výrazně zdražuje léky. Tento propad vypočítaly zdravotní pojišťovny přibližně na 10 miliard korun, s tím, že část tohoto propadu, více než polovinu, má pokrýt výnos z těchto tzv. regulačních poplatků,“ kritizoval pro Zdraví.Euro.cz systém prezident komory Milan Kubek.

Komora se nyní bude snažit, aby její návrh uspěl v Senátu. „My se budeme snažit o to, aby Senát naše požadavky vzal v potaz a nyní o nich vedeme jednání. Hovořil jsem o tom s politiky všech parlamentních stran, chceme, aby se našel obecně přijatelný konsensus. Zatím nelze odhadovat, jak to dopadne,“ reagoval dále Kubek.

Levici se loni v prosinci podařilo v Poslanecké sněmovně odhlasovat jejich zrušení, ale teď o tom musí ještě jednat Senát. Očekává se, že přijme kompromis, který vrátí k novému hlasování sněmovně. Ministerstvo zdravotnictví už nabídlo zrušení poplatků za děti do šesti nebo 15 let a snížení ochranného limitu z 5000 na 3000 korun nejen pro děti, ale i pro důchodce.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?