Poplatky bude kraj řešit darovací smlouvou

19. 12. 2008 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Regulační poplatky ve zdravotnictví chce Moravskoslezský kraj za občany proplácet formou darovací smlouvy mezi krajem a pacientem. Nemocnice by měla být jakýmsi prostředníkem, který zabezpečí technické provedení těchto darů, řekl dnes novinářům náměstek pro oblast zdravotnictví Karel Konečný (KSČM). Kraj na úhradu poplatků vyčlenil v rozpočtu, který dnes schválili zastupitelé, 120 milionů korun. Proplácení poplatků by mělo začít platit od února...


Prakticky by vše mělo fungovat tak, že jakmile přijde pacient za lékařem, podepíše u něj darovací smlouvu. Ta však nebude připravena pro každého pacienta zvlášť, ale půjde o jakousi listinu, na níž se budou jednotliví pacienti podepisovat a vyplňovat potřebné údaje. „Na základě toho, že to tam vypíše a tím pádem nám dá povolení k tomu, abychom mu mohli poskytnout dar, bude dar poskytnut,“ uvedl Konečný. Pacient ve své podstatě poplatek vůbec nebude platit.

Nemocnice by pak jednou za měsíc měla provést zúčtování těchto darů vůči kraji. Krajská rada tyto dary schválí a potřebný objem peněz poskytne nemocnicím. „Samozřejmě je to byrokratické, nejčistší varianta je zrušit regulační poplatky,“ uvedl Konečný. Přiznal, že kraj spoléhá na to, že poplatky nakonec budou sněmovnou úplně zrušeny.

Podle Konečného krajští radní vybírali z několika možných variant. „Tato se nám jeví jako nejvhodnější a právně i legislativně nejlépe zvládnutá,“ doplnil Konečný, který neočekává, že by se kvůli poplatkům musel na kraji navyšovat počet úředníků.

Opoziční zastupitelé během dnešního jednání upozorňovali na to, že kraj tímto způsobem znevýhodní řadu pacientů, například Ostravany, kteří ve městě nemají jediné krajské zařízení, nebo další obyvatele regionu, pro něž jsou krajská zařízení hůře dostupná. Poplatky by se měly proplácet v celkem deseti krajských zařízení, půjde o všech osm krajských nemocnic a dvě léčebny.

Bývalý náměstek pro oblast zdravotnictví a opoziční zastupitel Jiří Veverka (ODS) dnes novinářům řekl, že se domnívá, že proplácením poplatků vznikne obrovský chaos. „Vůbec není jasné, jak to bude probíhat. Bude to hrozně komplikované. Já nevím, jestli si někdo uvědomuje, že ti lidé by potom vlastně všichni měli podat daňové přiznání, protože dar podléhá dani. I když třeba nebudou muset platit daň, tak to daňové přiznání musí dát,“ uvedl Veverka.

ČSSD oznámila záměr zrušit poplatky v krajských nemocnicích už před říjnovými volbami. Lidé platí poplatky od letošního ledna, a to 30 korun za návštěvu lékaře stejnou částkou je zpoplatněna i položka na receptu. Za den v nemocnici dají pacienti 60 korun, za návštěvu pohotovosti 90 korun - tyto poplatky však kraj neplánuje proplácet. Poplatky zavedla vláda Mirka Topolánka (ODS). Podle některých expertů právě kvůli nim prohrála říjnové krajské volby.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?