Poplatky: ČSSD chce jednat o dalším kompromisu

23. 2. 2009 10:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Sociální demokraté sice podali další návrh na zrušení zdravotnických poplatků, o novém kompromisním řešení jsou ale s koalicí připraveni jednat. Podle hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka(ČSSD) by kompromisem mohlo být například osvobození důchodců a dětí do 18 let od všech poplatků, snížení ochranného limitu na výdaje i změna placení za recept...


Návrh na úplné zrušení poplatků předal již vládě Moravskoslezský kraj, sněmovna by ho mohla začít projednávat již na své březnové schůzi. „Pokud bude druhá strana připravena jednat, jsme připraveni jednat,“ uvedl pardubický hejtman Radko Martínek v pořadu Partie televize Prima. Podle něj totiž nová ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová se sociální demokracií a kraji o poplatcích jednat nechce. Ta ale již dříve uvedla, že se o setkání s poslanci ČSSD snažila. Chtěla přijít do sněmovny na jednání jejich klubu. Poprvé prý nedostala odpověď a podruhé jí sociální demokraté vzkázali jen hodinu před schůzkou, že se má dostavit.

Analýza z krajů bude do května

Ministerstvo vnitra nyní prověřuje, zda kraje neporušují proplácením poplatků zákon. Analýzu by mělo mít k dispozici během dubna či května, na jejím základě pak chce vyzvat kraje, které by postupovaly v rozporu se zákonem, k nápravě. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) to uvedl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Připomněl, že kraje budou 60 dnů na to, aby na nezákonný postup zrušily. Dodal také, že se už kvůli tomu sešel s hejtmany Michalem Haškem a Radko Martínkem (oba ČSSD) jako představiteli Asociace krajů. Kraje mají v desetidenní lhůtě předložit vnitru veškeré podklady. Ministerstvo bude chtít pro svou analýzu také materiály od ministerstev zdravotnictví a financí a od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „V okamžiku, kdy zjistíme, že postup toho či onoho kraje, protože každý kraj postupuje jinak, je v rozporu se zákonem, upozorníme a vyzveme (kraj) k odstranění (protizákonného postupu),“ uvedl Langer. Jestliže by kraj výzvy neuposlechl, ministerstvo požádá o zrušení soud, dodal Langer.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?