Poplatky nadále vyhánějí lidi z nemocnic. I tak stonají hodně

21. 8. 2009 9:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Loni totiž v nemocnici skončila pětina Čechů, promarodili v nich neuvěřitelných šestnáct milionů dní. To je v přepočtu čtyřiačtyřicet tisíc let. Přestože se tato čísla zdají obrovská, obě jsou oproti roku 2007 nižší. Počet hospitalizovaných klesl o zhruba 24 tisíc...


Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande, říká o Češích vrchní vojenský lékař Bautze ve slavném Haškově románu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války.

Aktuální čísla Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR o počtu hospitalizovaných v minulém roce jako by tento sto let starý povzdech potvrzovala. Loni totiž v nemocnici skončila pětina Čechů, promarodili v nich neuvěřitelných šestnáct milionů dní.

To je v přepočtu čtyřiačtyřicet tisíc let. Přestože se tato čísla zdají obrovská, obě jsou oproti roku 2007 nižší. Počet hospitalizovaných klesl o zhruba 24 tisíc, ošetřovacích dnů dokonce o tři čtvrtě milionu. Průměrná doba pobytu na lůžku se zkrátila na 7,4 dne.

„Výrazný pokles zaznamenala hlavně lůžka akutní péče, využití novorozeneckých lůžek naopak kvůli vyššímu počtu narozených dětí vzrostlo. Nejvyšší využití lůžek měly nemocnice přímo řízené ministerstvem zdravotnictví, které poskytují specializovanou a úzce specializovanou péči nejtěžším pacientům,“ píše ústav ve zprávě o stavu lůžkové péče v minulém roce.

Za časnější propuštění domů nejspíš může kvalitnější péče a zavedení zdravotních regulačních poplatků. Právě od loňska totiž platí pacient za jeden den pobytu v nemocnici šedesát korun. „Příčinou jsou nejen omezené finanční prostředky v důsledku nárůstu cen služeb, ale i rychle se rozvíjející léčebné postupy zkracující dobu pobytu pacienta na akutním lůžku. Lze spekulovat i o tom, že se na snížení objemu poskytnuté péče projevilo i zavedení regulačních poplatků,“ stojí ve statistice.

Stejný názor má i první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. „To je jasný důkaz, že jsou regulační poplatky efektivní. Zdravotní zařízení zefektivňují svou činnost, přestala nabírat pacienty mnohem dříve, než potřebují. Dřív bývalo běžné, že člověka hospitalizovali už před víkendem, přestože měl operaci naplánovanou až na úterý,“ řekl Šnajdr.

Místopředseda Asociace nemocnic ČR a zastupující ředitel Všeobecné fakultní nemocnice Jan Bříza naopak zdůrazňuje hlavně přínos lepší péče. „Moderní léčebné a diagnostické postupy vedou ke zkracování doby hospitalizace a přesunu poskytované péče do ambulantní sféry,“ tvrdí Bříza.

Filip Sušanka, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?