Poplatky podle lidovců? Za recept 20 korun

5. 6. 2009 10:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Politiky čeká další jednání o podobě regulačních poplatků. Lidovcům se totiž současný stav nelíbí, proto představí svůj vlastní, prý kompromisní, návrh, o němž chtějí diskutovat jak s ODS, tak s ČSSD. Návrh počítá například s dvacetikorunovým poplatkem za recept a ruší poplatky za jednotlivé položky na něm...


Návrhy na změnu regulačních poplatků, které nyní projednává Senát, nejsou podle lidovců vhodné, proto se chystají představit svůj vlastní návrh. KDU-ČSL počítá s tím, že by se výše poplatku za recept snížila na 20 korun, zároveň by se zrušil poplatek za jednotlivé položky na něm. Osvobozeni od poplatků u lékaře by na základě tohoto návrhu byli starobní a invalidní důchodci, kteří by měli nadále platit za recept, pohotovost a pobyt v nemocnici. Od všech poplatků, kromě dvacetikoruny za recept by byli osvobozeni pacienti do 19 let a bezpříspěvkoví dárci krve a kostní dřeně. „Obě předchozí normy jsou špatné. Navíc na nich neexistuje politická ani celospolečenská shoda,“ řekl nový předseda lidovců Cyril Svoboda. „Jde nám i o to, aby lidé mohli platit jen jednou mincí – dvacetikorunou,“ dodal mluvčí strany Martin Horálek. lidovci nechtějí čekat na to, až se návrhy ze Senátu vrátí do sněmovny a tam by je popřípadě mohli měnit, ale chtějí právě tento kompromisní návrh předložit už senátorům jako pozměňovací návrh.

Podmínkou pro přijetí tohoto návrhu je podle Svobody ukončení nestandardního postupu, kdy kraje hradí za pacienty poplatky ve svých zařízeních. „Tento chaos, který vznikl díky postupu ČSSD, musí co nejdříve skončit,“ podotkl předseda KDU-ČSL. Senát má nyní k posouzení dva návrhy změn poplatků, které překvapivě oba schválila Poslanecká sněmovna. Poslanci na mimořádné schůzi v polovině května nejprve podpořili návrh ČSSD, který ruší poplatky pro děti a mladé do 19 let, důchodce, dárce krve a kostní dřeně a sociálně slabší lidi. Vzápětí byl ale odsouhlasen také návrh KSČM na úplné zrušení regulačních poplatků. Senát je začne posuzovat za dva týdny.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?