Poplatky si musí hradit už i lidé z Hradeckého kraje

10. 6. 2010 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj dnes přestává proplácet regulační poplatky za pacienty v krajských zdravotnických zařízeních. Zrušení souvisí s výsledky voleb, úřad ale přiznává, že systém proplácení poplatků byl takto nastaven do září. Poté by se znovu rozhodovalo jak dál.


Krajští radní rozhodli o zrušení poplatků na pondělní mimořádné schůzku. Reagoval tak nejen na výsledky voleb a rozhodnutí Pardubického kraje, který jako první přestal poplatky proplácet, ale i na výhrady Evropské komise.

„Podle komise může být dosavadní systém proplácení zdravotnických poplatků formou nedovolené podpory,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz mluvčí kraje Imrich Dioszegi . Dosud kraj zaplatil za úhradu poplatků přes 61 milionů korun.

Jen dočasné řešení

Proplácení regulačních poplatků bylo podle kraje jen dočasným řešením, předpokládal, že budou zrušeny na celostátní úrovni.

„Vedení kraje nesouhlasilo se zavedením regulačních poplatků ve zdravotnictví a kraj považoval zavedení krajského systému úhrad za pacienty za dočasnou sociální službu. Kraj předpokládal, že český parlament v dohledné době zruší celý systém vybírání regulačních poplatků ve zdravotnictví,“ dodal Dioszegi.

Sociální demokraté, kteří stojí v čele krajů, ale po nedávných volbách nebudou mít ve sněmovně dost hlasů na to, aby systém zrušili.

Přidá se i Liberecko a Zlínský kraj

Proplácení poplatků již zrušil od 2. června jako první Pardubický kraj. Od 15. června je nebude proplácet Karlovarský kraj. Ještě v červnu chce proplácení poplatků zrušit Moravskoslezský kraj. Od července je zřejmě nebudou proplácet Liberecký a Zlínský kraj.

Sociální demokraté, kteří stojí v čele krajů, ale po nedávných volbách nebudou mít ve sněmovně dost hlasů na to, aby systém zrušili.

Předsednictvo ČSSD se počátkem června dohodlo, že krajské samosprávy jako zřizovatelé zdravotnických zařízení mají samy rozhodnout, zda s proplácením poplatků skončí, nebo je naopak začnou hradit všem pacientům bez ohledu na zřizovatele zařízení. Kraje ovládané sociálnědemokratickými hejtmany dosud za vracení poplatků utratily přes 600 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?