Poplatky u lékaře v kraji znovu a jinak

21. 12. 2009 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
I když Olomoucký kraj kvůli dopadům ekonomické krize šetří, kde může, regulační poplatky ve zdravotnictví bude v krajem zřizovaných zdravotnických zařízeních proplácet i v příštím roce. Změní se však způsob.


Zatímco nyní zdravotníci poplatky v podstatě nevybírají, od ledna pacient sumu zaplatí a teprve pak může požádat o poskytnutí daru ve stejné výši. V oblastech, kde poplatky propláceny nejsou, obyvatelé, lékárníci i nemocnice stále poukazují na diskriminaci.

„Postup bude jiný než dosud. Dnes je to tak, že pacient v krajských zařízeních přijde a podepíše- li návrh darovací smlouvy, my za něj regulační poplatek uhradíme. Od Nového roku však pacient poplatek zaplatí, nechá si vystavit účetní doklad, ten odešle na krajský úřad a my mu jej proplatíme formou, kterou si občan zvolí, na účet nebo složenkou,“ popisoval změnu vicehejtman Michael Fischer (ČSSD) s tím, že ve zdravotnických zařízeních budou o způsobu platby informovat letáky a plakáty.

Proti tomu, že se někde proplácejí, a jinde ne, se ozvali v Olomouckém kraji jako první lékárníci. Poukazovali na nerovnou konkurenci a diskriminaci zákazníků. Nelíbí se jim, že kraj chce pokračovat.

„Pořád to bude zvýhodňování někoho a ještě k tomu za veřejné peníze. Toto není řešení. V důsledku jsou znevýhodňováni pacienti, kteří nemají možnost dojet do lékárny, kde jsou poplatky propláceny,“ uvedl mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs.

Nespokojené hlasy se ozývaly i ze Šumperska. „Je to nespravedlivé. Někde to proplácet, a jinde ne, to rozhodně není v pořádku, to snad cítí každý. Mělo by to být řešeno systémově a fungovat jednotné pravidlo pro celý kraj,“ uvedl Stanislav Dvořák z obce u Šumperka.

Kraj letos vyčlenil v rozpočtu na úhradu regulačních poplatků padesát milionů korun. Během roku však částku v rámci úsporných opatření snížil na sedmatřicet milionů, z nichž do října lidem na poplatcích vrátil bezmála devětadvacet milionů. Na rok 2010 plánuje na poplatky čtyřicet milionů korun.

Poplatky se již zabývají soudy, které předběžným opatřením rozhodly o zastavení proplácení například v prostějovské nemocnici. Ve správním řízení je letos řešily i zdravotní pojišťovny, které uložily za proplácení pokuty. „Odvolali jsme se proti tomu a naše námitky rozhodčí orgán pojišťovny uznal,“ reagoval Tomáš Želazko, mluvčí holdingu Agel, pod který nemocnice v Prostějově, Šternberku a Přerově spadají.

Proplácení řeší i ministerstvo vnitra. „Ministerstvo dospělo k závěru, že úhrada poplatků za pojištěnce jednotlivými kraji je v rozporu se zákonem o veřejném zdravotním pojištění. Kraje překračují meze své působnosti a zbavují pojištěnce jejich zákonné povinnosti, čímž dochází k eliminaci regulačního efektu poplatků,“ uvedl mluvčí resortu Vladimír Řepka s tím, že všem krajům s výjimkou plzeňského zaslali výzvu ke zjednání nápravy.

Ministerstvo podle jeho slov nyní čeká na vyjádření všech hejtmanství. „Až poté rozhodneme, zda a s kterými případně zahájíme správní řízení. Termín na odpověď uplyne 21. prosince. Řízení bude zahájeno nejdříve v lednu,“ dodal mluvčí.

Podle olomouckého vicehejtmana Fischera však není ministerstvo vnitra tím, kdo by měl posuzovat zákonnost systému. „Jediným, kdo je oprávněn to říct, je soud. Proto také ministerstvo koná velmi opatrně. Vyměňujeme si stanoviska renomovaných právníků na jedné i na druhé straně a nespějeme k˙nějakému závěru,“ sdělil.

Fakultní nemocnice v Olomouci vybrala na regulačních poplatcích od pacientů bezmála 32 milionů korun. Protože vybírání nařizuje zákon, musí v případě těch, kteří poplatky neuhradí, přistoupit k vymáhání.

„Takových případů je zatím několik stovek,“ uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant.
Hranická nemocnice na regulačních poplatcích letos vybrala od pacientů 4,5 milionu korun. Ty investovala do přístrojového vybavení, zejména diagnostických přístrojů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?