Poplatky? Všude. Nebo taky nikde

5. 6. 2010 8:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj si musí vybrat. Buď bude vracet regulační poplatky všem, nebo nikomu. Nejspíš ale s jejich proplácením skončí.


Buď budete poplatky proplácet ve všech zdravotnických zařízeních bez ohledu na zřizovatele. Anebo vůbec nikde. Takový verdikt si po včerejším jednání předsednictva ČSSD vyslechlo třináct českých hejtmanů. Pro pacienty z jižní Moravy to podle všeho znamená jediné. Třicet korun za ošetření už jim v krajských zdravotnických zařízeních nikdo vracet nebude. Krajský rozpočet totiž není nafukovací. A tolik peněz v něm na poplatky není. „Podle toho, jak máme naplánovaný rozpočet, je tato varianta samozřejmě nereálná,“ reagoval krajský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý.

Na letošní rok chtělo vedení kraje na proplácení regulačních poplatků vynaložit padesát milionů korun. Tedy stejnou sumu jako loni. Kvůli kritice Evropské komise, která označila proplácení za diskriminaci pacientů nekrajských zařízení, ale musí kraje svůj postoj přehodnotit. Rozhodnutí má padnout do jedenadvacátého června. Jihomoravský hejtman Michal Hašek, který předsedá Asociaci krajů, se k možnému postupu zatím nevyjádřil. Podle Ryšavého bude mít vedení kraje jasno nejdřív po víkendu. „Předpokládám, že se v pondělí poradíme a připravíme prohlášení o dalším postupu. V každém případě upřednostňuji stejný postup všech krajů. Zatím nevznikla vláda a tedy ani programové prohlášení. Ale myslím, že sociální demokracie se ještě pokusí poplatky částečně nebo zcela zrušit,“ tvrdí Ryšavý. Variantu, že kraj začne proplácet regulační poplatky pacientům všech zdravotnických zařízení v kraji, vidí jako zcela nereálnou také jihomoravský šéf občanských demokratů Jiří Kadrnka. „Je to nesmysl. Pod kraj spadá jen asi třetina všech lůžek jižní Moravy. Zbytek zaštiťují městské, soukromé, a především fakultní nemocnice,“ podotkl Kadrnka. Nemocnice zřizované státem podle něj na obcházení zákonem stanovených poplatků už z principu nepřistoupí.

Po zrušení proplácení poplatků na jižní Moravě ale volají především lékárníci. „Jinak se zkrátka zruší lékárna,“ povzdechl si Vladimír Vyskočil z hodonínské ústavní lékárny. Třicetikorunovou slevu za každou položku na receptu, kterou krajské lékárny od února poskytují, totiž kraj neproplácí.

A vracení poplatků vadí i některým pacientům. „Jsem v nemocnici častý host. Ale nejsem proti připlácení na zdravotnickou péči. Nerespektovat platný zákon proplácením poplatků v některých nemocnicích je nekoncepční,“ řekl Brňan Petr Mayer.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?