Poprvé po dvou letech je náš ústav v zisku

27. 8. 2009 9:27
přidejte názor
Autor: Redakce
"Benešovská nemocnice nikdy neměla nouzi o pacienty. Lidé nás navštěvují kvůli kvalitě péče, nejen proto, že by chtěli hlavně ušetřit. Odpouštění poplatků zvýšilo obrat lékárny, ale dnes pracujeme v obdobném režimu jako většina lékáren v okolí," říká v rozhovoru ředitel nemocnice...


Šéf největšího zdravotního zařízení na Benešovsku chce zabránit dalším odchodům sester. Jak? Hodlá jim přidat peníze

Do nemocnice nastoupil lékař, rentgenolog Milič Řepa jako nový ředitel před sedmi měsíci. Co se od té doby změnilo? Zůstaly některé potíže? Kamústav míří?

Jak hodnotíte své působení?

Těch sedm měsíců uběhlo velmi rychle. Byl jsem plně pracovně vytížen. Ze začátku jsem se snažil zorientovat, analyzovat situaci, diagnostikovat hlavní problémy a vytvořit tým spolupracovníků. Nyní je už management nemocnice stabilizovaný, problémy se řeší, i když vím, že definitivní náprava nebude ani rychlá, ani snadná.

Co tedy považujete za hlavní problém?

Je to bezpochyby hospodářský výsledek za minulé roky. Nyní valná hromada akciové společnosti posoudila účetní uzávěrku, kde je ztráta za minulé účetní období devětapadesát milionů korun. Jen za rok 2007 byla ztráta skoro dvacet milionů. Právě to chod nemocnice velmi významně zatěžuje, protože se s následky ve formě závazků vůči našim dodavatelům a vnitřním dluhem potýkáme dodnes.

A jak si nemocnice vede nyní?

Poprvé po dvou letech je nyní nemocnice v zisku. To mě velmi těší, jsem na zisk hrdý a chci za něj spolupracovníkům - lékařům, sestrám i dalším veřejně poděkovat. Jejich pracovní nasazení, iniciativa a snaha o pochopení nové strategie naší práce byla příkladná.

Pomohlo nemocnici, že v ní pacienti nemusejí platit poplatky?

Benešovská nemocnice nikdy neměla nouzi o pacienty. Lidé nás navštěvují kvůli kvalitě péče, nejen proto, že by chtěli hlavně ušetřit. Odpouštění poplatků zvýšilo obrat lékárny, ale dnes pracujeme v obdobném režimu jako většina lékáren v okolí a přesto si na nedostatek klientů nestěžujeme.

Co zubní oddělení?

Zubní oddělení, otevřené od června, se postupně rozbíhá. V současnosti zde pracují dva lékaři. Výuka mediků pro 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy začne v srpnu. Postupně se k nám registrují pacienti, ale zatím je stále nabíráme. Velkému zájmu se těší zubní pohotovost. Během víkendu, kdy je otevřeno, lékař ošetří kolem padesáti pacientů s akutními problémy.

Benešovská nemocnice má poměrně dobrý zvuk i v oblasti gynekologie a porodnictví. Porodů stále přibývá. Předpokládáte, že i letošek bude v tomto směru výjimečný?

I letos plánujeme rekordní počet porodů, i když nezáleží pouze na nás. Rodí u nás nejen ženy z Benešovska, ale dojíždí k nám budoucí maminky z celého Středočeského kraje i Prahy. V srpnu otevřeme babybox. Doufáme ale, že každé miminko bude mít své rodiče hned v porodnici.

Co nového nám, pacientům, můžete jako ředitel největšího zdravotního zařízení okresu nabídnout?

Snažíme se o vyvážený rozvoj všech oblastí. Mámli jmenovat pouze jedno, pak plánujeme větší důraz na Kýlní centrum, které funguje v rámci chirurgie. Jedná se totiž o jedno ze sedmi pracovišť v celé České republice. Pacient, který u nás operaci kýly podstoupí, má jistotu, že bude použit certifikovaný operační postup včetně nejkvalitnějších materiálů. Další rozvoj léčby bude ale vyžadovat i stavební rekonstrukce a dostavby. V současné době dokončujeme výběrová řízení na kotelnu a spalovnu tak, aby vše bylo připraveno na topnou sezónu. Spěcháme i na výběrové řízení na rekonstrukci operačních sálů, bez které není myslitelný rozvoj všech operačních oborů - chirurgie, ortopedie, gynekologie, OR a urologie.

Ale přiznejte, ani v Nemocnici Rudolfa a Stefanie není vše růžové. Vím, že se ústav dlouhodobě potýká s personálními problémy. Stále chybějí například zdravotní sestry…

Stále přetrvává i nedostatek jednotlivých lékařů podle odborností. Odliv sester se podařilo zastavit. Nyní doufáme, že zdravotní pojišťovny dostojí svým slibům a zvýší zálohy, abychom mohli i my přidat sestrám tak, jak bylo medializováno. Tedy zhruba dva až dva a půl tisíce za měsíc. Doufáme, že toto zvýšení mzdy pomůže vytvořit příjemné pracovní prostředí a klima vzájemné důvěry. Mým cílem je, aby všichni v Nemocnici pracovali dobře, rádi a kvalitně.

Zdeněk Kellner, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?