Poradenství někdy může zhoršit léčbu posttraumatického šoku

26. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Poradenství nabízené lidem ihned poté, co se stali obětí neštěstí, je nemusí uchránit před posttraumatickou stresovou poruchou a dokonce může zbrzdit jejich psychické vyrovnání se s traumatickým zážitkem. V časopisu Psychotherapy...


and Psychosomatics o tom informoval tým britských psychologů. O studii se včera zmínil server New Scientist.

Pohovory mají oběť připravit na možné problémy

Psycholog Tom Sensky z Imperial College London analyzoval se svými kolegy 11 studií, které byly zaměřeny na efekt osobních pohovorů s lidmi vystavenými traumatům způsobeným dopravní nehodou, přepadením, napadením psem nebo například bojem s ohněm. Pohovory se vždy konaly těsně po incidentu. Jejich cílem je rozebrat s obětí proběhlou událost a připravit je na případné psychické obtíže, které se u nich mohou později v souvislousti s prodělaným traumatem vyskytnout.

Výsledky studií se různí

Tři z analyzovaných studií uváděly, že oběti traumat se se situací vyrovnaly nejlépe s pomocí osobních pohovorů s psychologem, dvě studie naopak tvrdily, že psychologický rozboz u obětí zbrzdil jejich vyrovnání se s traumatickým zážitkem. Šest studií nenašlo rozdíl mezi tím, když bylo poradenství těsně po nepříjemném zážitku poskytováno a když žádné neproběhlo.

Poradenství může být kontraproduktivní

Psycholog Simon Wessely z King's College London, který se na analýze studií podílel, podle New Scientistu věří, že s oběťmi „je dobré mluvit“, ale někdy to může být kontraproduktivní. Výsledek analýzy totiž ukázal, že u některých lidí může pohovor s psychologem na téma prodělaného traumatu ještě zvýšit stávající stres, se kterým by se třeba sami vyrovnali mnohem jednodušeji a rychleji pomocí rozhovorů se členy rodiny nebo přáteli nebo tím, že si událost sami začnou vybavovat až později, kdy jsou na to připraveni.

Hodnotit až po jednom měsíci

„Pouze asi 20% lidí, kteří zažili traumatickou situaci, může potřebovat pomoc v podobě poradenství“, říká pro Nes Scientist Suzanna Roseová z National Health Service's West Berkshire Traumatic Stress Service v Readingu. Roseová navrhuje, aby psychický stav byl u obětí neštěstí hodnocen asi až po jednom měsíci. V té době je již možné odlišit ty, kteří se s prodělanou situací vyrovnali sami, a ty, u kterých se projevují symptomy stresu jako neúměrný strach, špatný spánek, panické stavy a jiné psychické poruchy.

Institute of Psychiatry - King's College London

(mka), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?