Pořadníky hodnotím jako racionální opatření

11. 8. 2010 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví nařídilo fakultním nemocnicím, aby připravily pořadníky, které pacientům ukážou, kdy přesně se dostanou na řadu se svojí operací. „Čekací listiny již existují a záměrem MZ je po metodické stránce sjednotit a nastavit stejná kriteria. Toto hodnotím jako racionální opatření,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz ředitel Fakultní Thomayerovi nemocnice Karel Filip.


Ministerstvo zdravotnictví nařídilo fakultním nemocnicím, aby připravily čekací listiny na operace. Jak toto opatření, které má zamezit korupci, hodnotíte?

Nedomnívám se, že by právě v této oblasti korupce byla největší problém a že hlavním smyslem čekacích listin byl boj proti korupci. U plánovaných výkonů jde především o to, jaký objem péče jsou v daném roce zdravotní pojišťovny schopny ufinancovat. Takže všem by mělo být jasné, že v jednom roce nelze provést všechny potřebné zákroky a že je třeba je rozložit do delšího časového období. Čekací listiny již existují a záměrem MZ je po metodické stránce sjednotit a nastavit stejná kriteria. Toto hodnotím jako racionální opatření.

Je nemocnice schopna toto nařízení splnit? Tedy tak, aby vyhovovalo zákonu o ochraně osobních údajů?

Ano, ale z důvodu ochrany osobních dat čekací listiny nelze veřejně publikovat jako jmenný seznam.

Jakých operací se toto bude týkat?

V naší nemocnici je plánovaných výkonů minimum a čekací lhůty jsou krátké (operace žlučníku, kýly, křečové žíly, a podobně), pohybují se od 1 do 3 měsíců v závislosti na objemu akutní péče, na ročním období, a tak dále

Kdy by měly být tyto listiny vypracovány? Zadalo ministerstvo již nějaký termín?

Definitivní termín nebyl stanoven.

Obdrželi jste již od ministerstva tyto požadavky?

Zatím jsme dostali doporučení, abychom postupovali podle metodického návodu, publikovaného ve Věstníku MZ.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?