Porazí nadváhu chytrá pilulka?

16. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vývoj léků na obezitu slibuje farmaceutickému průmyslu slušný odbyt. Většina obézních lidí je totiž hlavně z vyspělých zemí a jejich počet stále roste. Bez střídmého stravování ale zatím moc nesvede ani pilulka. Dobrým trhem pro léky na nadváhu je i Česká republika se šedesáti procenty obézních mužů a čtyřiceti procenty obézních žen. Dvě antiobezitika od začátku července platí vybraným pacientům pojišťovna. Většina lékárníků sice tvrdí...


že by pojišťovna měla hradit jiné důležitější léky a jejich proplácení nedoporučila ani Kategorizační komise Ministerstva zdravotnictví, ale úhrada léků Meridia a Xenical v hodnotě přibližně 3000 a 4000 Kč za měsíc se přesto zavedla. „Naše argumenty vycházely zejména z četnosti a závažného charakteru zdravotních komplikací, které se u osob s nadváhou vyskytují, a to výrazně četněji než u neobézních jedinců,“ vysvětluje rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví tiskový mluvčí Otakar Černý.

Na komplikace u pacientů s nadváhou upozornilo i květnové číslo týdeníku Nature. Podle americké studie je 10 procent úmrtí na rakovinu mezi nekuřáky způsobeno právě nadváhou. Evropské studie sice hovoří o číslu o tři procenta nižším, nicméně vědci se shodují v tom, že rakovina se vyskytuje více u obézních pacientů. Studie ale dodávají, že nadváha je po kouření druhou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu, které se dá předejít.

Cigareta, nebo sladkost?

Pokud přestanete kouřit, riziko rakoviny se významně snižuje, pokud zhubnete, naprostou výhru nad zhoubnou nemocí vám zatím žádný vědec nezajistí. Odborníci ale připouštějí, že dieta a zdravá strava mohou riziko snížit. Ovšem neplatí to vždy. Zatímco konzumace betakarotenu v jeho přirozené formě v zelenině podle studií výrazně snižovala výskyt rakoviny plic, požívání betakarotenu ve formě tabletek byla v některých studiích uváděna do souvislosti dokonce s větším rizikem rakovinového onemocnění.

Výsledky sledování pacientů, kterým se podařilo zhubnout, jsou zatím nejednoznačné. Vědci ale věří, že riziko onemocnění dieta sníží. Samozřejmě nejlepší je neztloustnout nikdy. „Kdyby všichni měli průměrný index tělesné hmotnosti pod 25, snížilo by se úmrtí na rakovinu o pět procent,“ píše Nature.

Kdo chce, zhubne

Ve vymezené skupině pacientů (diabetici druhého typu s BMI nad 35), kteří mají od července nárok na úhradu drahých léků, se nacházejí hlavně lidé, kteří si obezitu způsobili sami. „Jen velmi malé procento tvoří lidé, kteří mají opravdu problémy a nemohou zhubnout běžnou dietou,“ říká magistra lékárny Prahy 10, která si nepřála být jmenována. Meridia působí na člověka přes centrální nervovou soustavu a tlumí chuť k jídlu. Xenical snižuje vstřebávání tuků o 30 procent. „Léčba se kombinuje s redukční dietou s nižším obsahem tuků,“ říká Martin Pacovský z firmy Roche, která Xenical v České republice od roku 1999 distribuuje. „Pokud pacient sám nezmění životosprávu, není léčba příliš efektivní,“ dodávají diabetologové.

Klíč v hubené myšce

Kromě nejistého výsledku mají dnes prodávaná antiobezika jako většina léků i své vedlejší účinky. Přípravek Meridia nemohou užívat pacienti léčící se na psychiatrii a Xenical může působit zažívací potíže. V laboratořích farmaceutických společností se ale pracuje na nových lécích, ty budou útočit přímo na porouchaný gen nebo protein. Nejaktivněji se výzkumu chopily Bayer AG a CuraGen. Na začátku letošního roku se dohodly na společném vývoji léků proti obezitě a cukrovce, který by měl stát přibližně 1,3 miliardy dolarů. Taková investice se společnosti vyplatí. Na světě je 150 milionů obézních lidí, a z toho většina v USA, objem prodaných léků na obezitu a diabetes na celém světě představuje 98 miliard dolarů ročně. Podle dohody měla biotechnologická společnost CuraGen Bayerovi nabídnout pro výzkum 80 možných cílů (genů a proteinů). Z nich bylo vybráno 12, ke kterým se hledají účinné sloučeniny. „První úspěšný příklad už existuje,“ říká ředitel vývojového oddělení CuraGenu Richard Shimkets a pokračuje: „Ve výjimečně hubených myších jsme našli zmutovaný gen, který je odpovědný za váhu. Tato mutace vede k extrémní hubenosti a lék na podobném principu by mohl pomoci obézním pacientům.“

RENÁTA DALRYMPLE, Ekonom, 16.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?