Porodní asistentky: Některé porody zvládneme samy

7. 2. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Do kolotoče hledání úspor a chybějících lékařů se nyní přidaly také porodní asistentky.Tvrdí, že jsou dostatečně kvalifikované vést porody tam, kde kvůli akci Děkujeme, odcházíme, budou chybět lékaři.


Porodní asistentky v otevřeném dopise podpořily ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP O9) a zároveň mu nabídly pomocnou ruku: tvrdí, že jsou schopny vést porody tam, ke budou chybět lékaři.

Hegera žádají o schůzku, na které by mohli podrobnosti úpravy kompetencí probrat. „Porodní asistentky jsou v EU regulovaným povoláním. I podle české legislativy jsou plně kvalifikovány (nyní již pouze na vysokých školách) a jsou s plnou zodpovědností oprávněné vést samostatně nekomplikované porody a pečovat o fyziologického novorozence,“ tvrdí výkonná ředitelka unie Kateřina Klíčová.

Stačí podle ní zařídit, aby byly uznané kompetence akceptovány v praxi. „Není to samozřejmě otázka několika týdnů, protože porodním asistentkám v porodnicích jsou teď upírány kompetence. Ale naší kvalifikace by měl ministr využít. Stejně tak fungují třeba porodnice v Anglii,“ doplnila Klíčová.

Snížíme náklady na mzdy

Podle unie je třeba jasně definovat roli porodních asistentek v primární, sekundární a terciální péči, jasné vymezení totiž dnes chybí. Požadují také rozvoj sítě komunitních porodních asistentek, které pečují o ženu v průběhu těhotenství, během porodu a po porodu.

Úspory by mělo přinést i vytvoření podmínek pro spolupráci porodnic a samostatně působících porodních asistentek v primární péči.

„Tato opatření umožní vznik oddělení porodních asistentek v porodnících, snížení počtu lůžek a ošetřovacích dní a snížení nákladů na mzdy. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem se na Vás znovu obracíme se žádostí o pracovní jednání,“ apeluje Klíčová.

Vznik porodních domů?

Porodní asistentky dlouhodobě o zvýšení svých kompetencí žádají. Podle nich je mnoho nerizikových porodů, které zvládnou bez přítomnosti lékaře. Již v minulosti se tak vedly debaty o vytvoření tak zvaných porodních domů nebo porodní centra přímo v porodnicích vedená právě jen asistentkami.

„Myslím si, že nelze zakázat domácí porody, ale byl by velice vstřícný krok ze strany státu, kdyby zahájil otevírání porodních domů, kde by porodní asistentky pomáhaly zdravým rodičkám. Rodička by se tak během nekomplikovaného porodu vůbec nemusela setkat s lékařem. Je to tak ve více zemích – samostatně stojící porodní domy mají v Holandsku, Velké Británii nebo Švýcarsku, v Německu jsou jak porodní domy, tak porodní centra přímo v nemocnicích, kde pomáhají rodičkám porodní asistentky a tady je ten pocit bezpečí, po kterém lékaři volají,“ argumentuje pro Český rozhlas porodní asistentka z Porodního domu U čápa Zuzana Štromerová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?