Porodní asistentky spočítaly úspory pojišťoven, když zaplatí péči

21. 10. 2010 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Porodní asistentky spočítaly, že kdyby jim zdravotní pojišťovny platily za vedení porodu, uspoří ročně stamiliony z peněz veřejného pojištění. Nejde jen o porody doma, kde pojišťovny porod vůbec neplatí. Jde i o porody v porodnici, kde jsou peníze vázány na dohled lékaře.


Zákon domácí porody nezakazuje, žena si asistentku ale platí sama. Porodníci odmítají porody doma jako neúměrné riziko pro matku a dítě. Hrozí nečekané komplikace, které podle nich zvládne jen nemocnice.

„Ročně je v ČR zhruba 100.000 porodů, až tři čtvrtiny bez komplikací. Pokud o tyto ženy bude pečovat porodní asistentka, ušetří pojišťovny ročně minimálně 206,5 milionu korun,“ řekla prezidentka Unie porodních asistentek Ivana Königsmarková.

Do této částky zahrnula návštěvy 70.000 těhotných u lékaře, za hodinu jeho práce počítá sto korun, celkem 24,5 milionu, dále 70.000 porodů vedených lékařem, což je 42 milionů za rok, další úspory přinese zkrácení pobytu ženy v nemocnici, odhadem 140 milionů. Podle Königsmarkové chtějí rodit doma či v porodním domě, který v ČR žádný není, dvě procenta žen.

Podle odhadu prezidenta České gynekologické a porodnické společnosti Vladimíra Dvořáka se k porodu doma rozhodne ročně asi stovka žen. Většina to nepřizná a tvrdí, že to do porodnice nestihly a že porodní asistentka „šla náhodou kolem“, řekl Dvořák ČTK. Část porodů začatých doma končí kvůli komplikacím v porodnici, ty jsou u domácích porodů častější. Podle odhadu pět až šest dětí ročně při domácím porodu zemře.

Příprava, porod a péče v šestinedělí vyjde ženu, která chce rodit doma, na 10.000 korun. Řada žen na to nemá peníze, bez pomoci asistentky se vystavují riziku komplikací. Podle Zuzany Candiglioty z Ligy lidských práv jsou tak porušována práva rodiček. Pojišťovny by měly porod doma platit, aby ženy měly svobodnou volbu.

V Česku má registraci 6200 porodních asistentek, stovka působí mimo porodnice při přípravě žen na porod a v péči v šestinedělí. Jenom dvě mají od ministerstva zdravotnictví licenci, aby vedly porod doma. Zdravotní pojišťovny jim na to ale nedaly smlouvy.

Slova o omezování žen odmítla předsedkyně sekce porodních asistentek České asociace sester Libuše Barešová. Porodnice podle ní vycházejí vstříc ženám, v informovaném souhlasu předem vymezí, s čím nesouhlasí.

Potvrdil to i přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady docent Bohuslav Svoboda. ČTK řekl, že soustředění porodů na specializovaná pracoviště výrazně zlepšilo péči, takže je v Česku nejnižší novorozenecká úmrtnost v Evropě. Na Vinohradech mají ženy po porodu dítě u sebe, jejich přání jsou zohledněna.

Podle Barešové by porodní asistentky mohly už brzy mít větší pravomoci. Nyní pracují v porodnicích pod dohledem lékařů. „Do sněmovny jde novela, která slova o práci na základě indikace lékařem škrtne,“ vysvětlila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?