Porodní domy: nemocenské pokladny v SRN hradí jen porodní asistentku

21. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Spolkový sociální soud rozhodl, že u porodů v ambulantních porodních domech jsou nemocenské pokladny povinny uhradit jen porodní asistentku. Povinnost úhrady dalších nákladů (např. za ubytování nebo stravování) neuznal...


Spolkový sociální soud (Bundes Socialgericht, BSG) rozhodl, že u porodů v ambulantních porodních domech jsou nemocenské pokladny povinny uhradit jen porodní asistentku. Povinnost úhrady dalších nákladů (např. za ubytování nebo stravování) neuznal.

Po tomto rozhodnutí je přibližně 100 porodních domů v Německu odkázáno na doplatky hrazené matkami. Ve svém zdůvodnění BSG odkázal na profesní řád porodních asistentek, ve kterém se o ubytování a stravování nehovoří. Otevřenou zůstává otázka, zda by takové nároky mohly být uplatněny v případech, kdy se pobyt v porodním domě prodlouží z medicínských důvodů.

V konkrétních případech BSG žalobu matek odmítl i proto, že jeden porodní dům v Thüringenu neměl provozní povolení. Rovněž otevřenou zůstává otázka, zda k úhradě je nutný dodatečný souhlas nemocenské pokladny. Uzavírání podobných léčebných smluv není zatím běžné, nicméně některé pojišťovny částečnou úhradu poskytují dobrovolně.

MUDr. M. Němec pro www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?