Porodní domy - racionální plán, nebo čirý populismus?

22. 3. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Budování porodních domů v době, kdy se mluví o rušení malých porodnice, je podle prezidenta České gynekologické a porodnické společnosti Vladimíra Dvořáka zbytečné mrhání penězi. Řekl to ČTK.


Bezprostřední riziko pro ženy Dvořák nevidí, plán ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) ale považuje za „ryzí populismus“. Proti porodům mimo nemocnice je i pacientská ombudsmanka Alena Gajdůšková.

Pro vytvoření nové koncepce porodní péče ustavil Heger pracovní skupinu. V porodních domech by vše obstaraly porodní asistentky. Lékař by zasahoval jen za zavolání. V případě komplikací by žena musela být převezena do 15 minut na operační sál. Porodní domy by mohly být přímo v areálech nemocnic.

„Dostupnost do 15 minut k lékaři je v pořádku, protože je to termín, který se tak tak stihne i v porodnici. Spíše se ptám, jestli si pan ministr myslí, že tento systém veřejného zdravotnictví má dost prostředků na to, aby se budovala porodnice vedle porodnice,“ řekl Dvořák.

VZP neobnvoví některé smlouvy

Pozastavil se nad tím, proč se některé stávající porodnice mají likvidovat, když se další budou otevírat. Všeobecná zdravotní pojišťovna plánuje, že neobnoví smlouvy s porodnicemi, které mají méně než 500 porodů za rok, časem chce hranici zvýšit na 800 porodů za rok, jak to doporučuje odborná společnost porodníků.

Koncepce porodní péče se má měnit pod tlakem porodních asistentek i žen, které nechtějí rodit v podle nich „anonymním chladném prostředí porodnic“. Porodníci argumentují, že i tam se prostředí změnilo k lepšímu a je barevnější. Například v jihlavské porodnici nedávno otevřeli porodní pokoje, ve kterých se maminky cítí jako doma.

„Pokud je jediným důvodem k otevírání porodních domů to, aby se profesně realizovala část porodních asistentek, tak je to hezká charita, ale nejsem si úplně jist, jestli za toto chtějí občané platit ze svých daní,“ řekl Dvořák. Medicínský přínos této změny je podle něj nulový. Obává se kompetenčních sporů. „Pokud tam budou působit jen porodní asistentky a budou volat lékaře jen ke komplikacím, a ještě z jiného zařízení, tak se ptám, kdo bude zodpovědný za důsledek komplikací,“ řekl.

Domácí porody mají příliš mnoho odpůrců

S návrhem na porody doma aktivistky neprorazily. Proti se postavila Česká lékařská komora, vidí v nich neúměrné riziko pro ženu i dítě. „Porody doma by byl krok zpět dvě, tři století. Je to naprosto nemyslitelné ve chvíli, kdy každé druhé těhotenství je rizikové,“ řekla ČTK Gajdúšková s tím, že za rizikové považuje i porody v porodních domech, protože tam v případě komplikací není okamžitě dostupný lékař ani potřebné přístroje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?