Porodnice nabízí i hodiny plavání

14. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
...I vyškovská porodnice v posledních letech zavedla nové způsoby porodní péče. "Pro budoucí maminky jsme mimo jiné zahájili kursy předporodní přípravy. Ty například obsahují tělesná cvičení, masáže, přednášky lékařů či hodiny plavání. Ženy, které kursy navštěvují, tak již mají představu o tom, jakým způsobem by chtěly aktivně rodit," uvedl lékař místního porodního oddělení Pavel Opletal...


Porodnost v posledních letech v celé naší zemi klesá. Pracovníci ve všech porodnicích se proto snaží ženám, které dnes rodí jen jednou dvakrát za život, nabídnout to nejlepší, co mohou. Nabízenou péčí se je tak snaží přimět využít právě jejich služeb.

I vyškovská porodnice v posledních letech zavedla nové způsoby porodní péče. „Pro budoucí maminky jsme mimo jiné zahájili kursy předporodní přípravy. Ty například obsahují tělesná cvičení, masáže, přednášky lékařů či hodiny plavání. Ženy, které kursy navštěvují, tak již mají představu o tom, jakým způsobem by chtěly aktivně rodit,“ uvedl lékař místního porodního oddělení Pavel Opletal.

Jak vysvětlil, rodičky mohou využívat relaxační pomůcky, například balony nebo teplou sprchu. Mohou rodit na žíněnce v poloze na zádech, vkleče, případně na boku. Dítě je zde dnes možno přivést na svět i v teplé vodě ve vaně.

„Jako jedni z mála máme k dispozici speciální, polohovatelná křesla. Těch využívají spíše konzervativně založené matky, které chtějí rodit tak, jak byly zvyklé z dřívějška. Rodičky však dnes již většinou využívají některé z aktivních způsobů,“ řekl porodník.

„Protože se v současné době rodí relativně málo dětí a i zdravotnictví je na tom podstatně lépe než před lety, mají pracovníci v porodnictví možnost věnovat se rodičkám individuálně, což dříve nebývalo zvykem,“ uvedl primář místního gynekologického oddělení Josef Eim. Podle něj nedávno například dokázali ve Vyškově udržet těhotenství ženy, které ve dvacátém týdnu odtekla plodová voda. „Tyto případy zpravidla končí potratem, avšak my jsme přivedli na svět zcela zdravou holčičku,“ dodal primář.

Ve vyškovské porodnici přivedou každý rok na svět přes pět set dětí, přičemž většina maminek využije možností předporodní péče a více než polovině porodů jsou přítomni otcové. Přestože podle hrubých odhadů odjíždí ročně asi stovka rodiček z okresu do jiných zdravotnických zařízení, zejména do Brna-Bohunic, porodnice ve Vyškově je zatím jednou z mála, která vykazuje mírný vzestup počtu narozených dětí.

JAROMÍR VANDERKA, Brněnský a jihomoravský den, 14.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?