Porodnost klesla pod kritickou mez i v rozvojových zemích

11. 10. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Většina lidstva žije v zemích, kde průměrná míra porodnosti je nižší než 2,1 dítěte na ženu, což je mez pro obnovu generací. Studie francouzského Národního demografického ústavu zjistila, že porodnost výrazně klesla i v rozvojových zemí, jako je Brazílie, Libanon, Thajsko nebo Tunisko...


PAŘÍŽ - Většina lidstva žije v zemích, kde průměrná míra porodnosti je nižší než 2,1 dítěte na ženu, což je mez pro obnovu generací. Uvádí to studie francouzského Národního demografického ústavu (INED).

Snížení porodnosti pod kritickou hranici již není jen jevem rozvinutých, ale i rozvojových zemí, jako je Brazílie (2,01 dítěte na ženu), Libanon (1,98), Thajsko (1,91) a Tunisko (1,9).

Ve světě zůstávají dvě hlavní oblasti s vysokou porodností nad čtyři děti na ženu. První se táhne od Afghánistánu přes Pákistán po Indii, druhá zahrnuje Arabský poloostrov a Afriku na jih od Sahary.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
Národní demografický ústav (INED)

Průměrná míra porodnosti se za posledních 50 let snížila ve světě z 5,4 na 2,1. Ústav poznamenal, že snižování plodnosti bylo rychlejší než ostatní rozvojové ukazatele jako zvyšování příjmů a vzdělanosti, kterými se tento demografický jev zpravidla vysvětluje.

V zemích Evropské unie se v roce 1999 podle INED narodilo nejméně dětí od konce druhé světové války.

Prudký pokles porodnosti byl v minulých letech registrován také v Česku. Průvodními jevy toho jsou stárnutí obyvatelstva a zvyšování počtu přistěhovalců v evropských státech.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?