Portugalsko zakázalo "potratové lodi" vstup do svých vod

31. 8. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Portugalsko v sobotu zakázalo vstup do svých teritoriálních vod tzv. "potratové lodi", jejíž posádka prosazuje právo žen na umělé přerušení těhotenství. Žena, která v Portugalsku potrat podstoupí, čelí až tříletému trestu vězení a lékař, který ho provede, riskuje až osmiletý trest...


LISABON - Portugalsko v sobotu zakázalo vstup do svých teritoriálních vod takzvané „potratové lodi“, která pluje pod nizozemskou vlajkou a jejíž posádka prosazuje právo žen na umělé přerušení těhotenství.

Posádka plavidla požádala v pátek večer o povolení zakotvit v neděli v severoportugalském přístavu Figueira da Foz, kde chtěla zůstat dva týdny. Gynekologická klinika na palubě lodi neprovádí potraty chirurgicky, nabízí však potratové pilulky ženám, které nejsou těhotné déle než šest a půl týdne.

„Je to otázka zákonů, nikoli morálky,“ odůvodnil rozhodnutí portugalských úřadů státní tajemník pro námořní záležitosti Nuno Fernandes Thomaz. „Jestliže připustíme, aby sem přijížděli cizinci a porušovali naše zákony, bude o to těžší prosazovat tyto zákony u Portugalců,“ dodal.

V Portugalsku jsou interrupce zakázány, pokud těhotenství nepředstavuje nebezpečí pro život matky, případně pokud by mohlo znamenat fyzické či psychické riziko pro její zdraví. Potrat se povoluje také v případě, že je patrné poškození plodu, nebo je-li těhotenství následkem znásilnění.

Žena, která v Portugalsku potrat podstoupí, čelí až tříletému trestu vězení; lékař, který ho provede, riskuje až osmiletý trest. Přesto se v této zemi uskuteční 20.000 až 40.000 ilegálních interrupcí ročně a asi 5000 žen musí být s následnými zdravotními komplikacemi po těchto zákrocích každý rok hospitalizováno, píše agentura AFP.

Podle průzkumů veřejného mínění je většina Portugalců pro zmírnění zákonů týkajících se umělého přerušení těhotenství, které vzhledem k silné katolické tradici v Portugalsku patří k nejpřísnějším v Evropě.

„Potratová loď“ nizozemské organizace Women on Waves kotvila již v roce 2001 u irských a v roce 2003 u polských břehů. Své služby však nizozemské plavidlo nabízí vždy v mezinárodních vodách, aby neporušovalo zákony příslušného státu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?