Redakce Zdraví.Euro.cz (neregistrovaný)
Dobrý den, Marsiusi, není to příliš časté, aby si svou poruchu pacient uvědomoval, protože je to součást jeho osobnosti. Těžko se k tomu dostává přes sebereflexi, protože změnit své myšlení je velmi těžké. Je důležité si neplést poruchu osobnosti, která je vzácná, s normální osobností, u které se v menší či větší míře můžou tyto sklony projevovat. Souhlasíme, že by společnost měla být mnohem edukovanější ohledně psychiatrických nemocí. Psychiatrie je stále stigmatizovaná oblast. Redakce Zdraví.Euro.cz
Jana (neregistrovaný)
Dobrý den,nevím zda Vy sám nějakou poruchou trpíte,nebo ji znáte pouze teoreticky. Já mám smíšenou poruchu na hraniční úrovni fungování s schizoidními a zavislnostnimi rysy a každou část z toho si velmi dobře uvědomuji, své chyby si uvědomuji a i když opravdu člověk je žárlivý,výbušný a tak nehledám chybu jen v okolí. Takže není pravda,že člověk sám sebe s chybami nevnímá. Je to velmi těžké pro něj samotného ale i pro okolí,to je pravda, odnáší to jak osobní tak i profesní život.
Anika (neregistrovaný)
Také bych se ráda vyjádřila. Mám diagnostikovanou smíšenou poruchu osobnosti s hraničními rysy. To, že mám problémy si uvědomuji velice dobře. Každý je jiný a já si dokonce dávám za vinu i věci, které se mě netýkají nebo je způsobil někdo jiný, a mám tendenci se za ně trestat. Prošla jsem si rokem a půl v terapeutické komunitě a musím říci, že jsem poznala spoustu skvělých lidí, kteří na sobě pracují. Ne každý to tak asi má. Váš titulek zní jako velká generalizace, ačkoli chápu, že to asi neměl být záměr. Proč takto reaguji je stigmatizace duševních nemocí a to, že lidé soudí druhé jen podle takových titulků. Proto je to něco na co jsem citlivá. Hezký den A.