Poskytování informací o zdravotním stavu po smrti

10. 5. 2011 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
"Může lékař vyplnit vůli pacienta, který ho těsně před smrtí požádal, aby před rodinou zamlčel skutečnou příčinu jeho smrti (například rakovina)?" ptá se čtenář Zdravotnictví a medicína.


Na dotaz odpovídá JUDr. Pavel Zajíc, advokátní kancelář Kubica, Zajíc a partneři

Dotaz souvisí s právem pacienta na určení osob, které mohou či naopak nesmějí být informovány o jeho zdravotním stavu a které mohou nebo naopak nesmějí nahlížet do jeho zdravotnické dokumentace. Tuto problematiku poměrně podrobně a přehledně upravuje zákon o péči o zdraví lidu.

Zákaz sdělovat

Pacient má z tohoto zákona právo určit osobu, která může být informována o jeho zdravotním stavu. Kromě toho má právo zakázat podávání informací o svém zdravotním stavu jakékoli osobě. Pacient se takto může rozhodnout ve kterémkoli okamžiku léčby, tedy jak při přijetí k poskytování zdravotní péče, tak kdykoli po tom. Toto určení osoby nebo vyslovení zákazu může kdykoli odvolat či změnit.

Pro úplnost je třeba uvést, že právo pacienta na určení osoby nebo vyslovení zákazu se nevztahuje například na zdravotnické pracovníky, což je pochopitelné, neboť například zákaz přístupu ke zdravotnické dokumentaci by mohl ztížit či znemožnit poskytování péče.

Zákon dále stanovuje způsob, jak má být určení osoby nebo vyslovení zákazu projeveno. Toto určení osoby nebo vyslovení zákazu se zaznamenává do zdravotnické dokumentace vedené o pacientovi a opatří se podpisem ošetřujícího lékaře a pacienta.

Jestliže pacient nemůže s ohledem na svůj zdravotní stav záznam podepsat, avšak je schopen projevit svou vůli, podepíše záznam ošetřující lékař a jeden svědek, zpravidla sestra. V záznamu se pak uvede způsob, jakým pacient svou vůli projevil, a zdravotní důvody bránící pacientovi v podpisu záznamu.

Výjimky z embarga

Ze zákona dále platí, že osoby blízké mají automaticky právo na informace o zdravotním stavu pacienta, který zemřel, jakož i právo na informace o příčinách úmrtí.

Zákon však dále stanovuje, že v případě, kdy zemřelý pacient za svého života vyslovil zákaz poskytovat informace o svém zdravotním stavu osobám blízkým, přesto mají osoby blízké na tyto informace právo, a to včetně práva nahlížet do zdravotnické dokumentace – ovšem výhradně v případě, že je to v zájmu ochrany jejich zdraví nebo ochrany zdraví dalších osob, a to navíc pouze v rozsahu nezbytném pro ochranu zdraví.

S poukazem na vše uvedené tak ohledně konkrétního dotazu mohu konstatovat, že lékař může splnit popsanou poslední vůli pacienta pouze za splnění těchto předpokladů: Zemřelý pacient za svého života vyslovil řádným způsobem zákaz podávat informace o svém zdravotním stavu osobám blízkým (rodinným příslušníkům) a současně informace o jeho zdravotním stavu a příčinách úmrtí nejsou v zájmu ochrany zdraví rodinných příslušníků nebo v zájmu ochrany zdraví dalších osob.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?