Poskytovatelé domácí péče se nedohodli s pojišťovnami na výši úhrad

25. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupci profesních sdružení poskytovatelů domácí zdravotní péče se dnes nedohodli se zdravotními pojišťovnami na hodnotách bodu a výši úhrad zdravotní péče pro 1. pololetí roku 2004. Poskytovatelé považují argumenty pojišťoven za účelové...


Zástupci profesních sdružení poskytovatelů domácí zdravotní péče se dnes nedohodli se zdravotními pojišťovnami na hodnotách bodu a výši úhrad zdravotní péče hrazené ze zdravotního pojištění pro 1. pololetí roku 2004. O výsledku druhého jednání přípravné fáze dohodovacího řízení informovala Zdravotnictví a medicína Blanka Misconiová, prezidentka Asociace domácí péče ČR.

Žádný ze dvou předložených návrhů nezískal souhlas všech přítomných zástupců zdravotních pojišťoven a souhlas dvou třetin přítomných zástupců příslušných profesních sdružení poskytovatelů, jak stanovuje jednací řád dohodovacího řízení.

Podle společného návrhu zdravotních pojišťoven měla být hodnota bodu pro úhradu zdravotní péče pro odbornost „925 – domácí péče“ stanovena na 1,00 Kč za bod. Pro zdravotnická zařízení poskytující domácí zdravotní péči pravidelně 7 dní v týdnu a zaměstnávající alespoň pět kvalifikovaných odborných pracovníků měla být tato hodnota bodu upravena indexem 1,07 a pro ostatní zdravotnická zařízení indexem 0,90. Tento návrh nebyl přijat, stejně jako protinávrh zástupců poskytovatelů domácí péče, který se lišil pouze navýšením prvně zmiňovaného indexu na 1,09. Zdravotní pojišťovny trvaly na zachování výše tohoto indexu v příštím roce na současné hodnotě 1,07.

Na dnešní nedohodu upozornila B. Misconiová otevřeným dopisem také ministryni zdravotnictví Marii Součkovou, oba její náměstky a předsedu vlády Vladimíra Špidlu. V dopisu uvádí, že důvodem nedohody ze strany zdravotních pojišťoven je tvrzení, že pojišťovnám narůstají výdaje na domácí zdravotní péči bez návaznosti na redukci počtu lůžek a počtu ošetřených klientů v lůžkových zdravotnických zařízeních. „Považujeme toto tvrzení za účelové a naprosto nelogické, neboť segment domácí zdravotní péče je totálně indukovaným segmentem a není schopen ovlivnit systémové změny v lůžkovém fondu, ani objem indukce akutní nebo následné péče poskytované v lůžkových zdravotnických zařízeních. Za téměř stejné peníze poskytujeme větší objem vysoce odborné zdravotní péče, ve větší frekvenci, pro větší počet stále náročnějších klientů, než v porovnávaném prvním pololetí roku 2002,“ dodává Misconiová.

Pokud se situace nezměmí, nebudou podle Misconiové poskytovatelé domácí zdravotní péče s nástupem šestnáctitřídního systému úhrady mezd od 1.1. 2004 schopni zajistit domácí zdravotní péči pro indikované klienty. Nebudou totiž schopní konkurovat ve výši mezd lůžkovým zařízením, kterým zřizovatel dorovná rozdíl mezi úhradou od pojišťoven a skutečnými náklady na poskytování péče včetě mezd.

Jednání se zúčastnilo všech devět zdravotních pojišťoven, za poskytovatele domácí péče jednali Asociace domácí péče ČR, Česká katolická charita, APRIMED a Česká asociace porodních asistentek.

(mka), www.Zdravi.Euro.cz, 24.9.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?