Poslanci budou opět jednat o zrušení poplatků ve zdravotnictví

19. 11. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci budou opět jednat o návrhu zrušit regulační poplatky ve zdravotnictví. Předlohu nyní podala opoziční KSČM. Levice se snaží vyškrtnout poplatky ze zákonů v podstatě od jejich zavedení skoro před pěti lety. Dosud neuspěla. Nynější předlohu nejprve posoudí vláda, rozhodne o ní Parlament.


Zrušení poplatků by podle komunistů výrazně ulehčilo situaci pacientům, na něž dopadají důsledky ekonomické krize a zvyšování daní. Praxe podle nich ukázala, že poplatky nezajistily dostatek peněz pro zdravotnictví. Zastánci poplatků ale říkají, že přinášejí ročně miliardy korun a je více peněz na léčbu závažných onemocnění.

Platby ve zdravotnictví se v minulosti staly jedním z hlavních témat levice v předvolebních kampaních. Ve Sněmovně se o poplatcích vedly mnohahodinové debaty.

Lidé s výjimkou dětí nyní platí u lékaře 30 korun, stejný poplatek je za recept. Při návštěvě pohotovosti lidé vydají 90 korun a za den v nemocnici stokorunu. Roční ochranný limit, do kterého se nezapočítávají platby za hospitalizaci, činí 5000 korun, u dětí a seniorů je poloviční. Ministerstvo zdravotnictví uvažuje o zvýšení některých poplatků.

Novela KSČM předpokládá zachování ochranného limitu 2500 korun. Započítávaly by se do něj doplatky za léky.

Poplatky za návštěvu u lékaře zrušili před týdnem s platností od začátku příštího roku němečtí poslanci. Zavedla je levicová vláda kancléře Gerharda Schrödera. Německý systém je jiný než v Česku. Pacient tam platí v přepočtu asi 250 korun za první návštěvu lékaře v jednom čtvrtletí, další návštěvy v daném období už má bezplatné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?