Poslanci budou zítra jednat o problémech ve zdravotnictví

16. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Opoziční a vládní poslanci se dnes přeli o to, kdo může za problémy ve zdravotnictví a zda je tato oblast v krizi. Zatím se shodli jen na tom, že podrobněji si o tom za účasti ministryně zdravotnictví Marie Součkové promluví zítra ráno...


PRAHA - Opoziční a vládní poslanci se dnes přeli o to, kdo může za problémy ve zdravotnictví a zda je tato oblast v krizi. Zatím se shodli jen na tom, že podrobněji si o tom za účasti ministryně zdravotnictví Marie Součkové (ČSSD) promluví zítra ráno.

Debatu na toto téma navrhli poslanci ODS, kteří upozornili zejména na situaci v kraji Vysočina. Lékaři tam už ve dvou nemocnicích protestují proti snižování mezd a absenci koncepce zdravotnictví.

Například na některých odděleních jihlavské nemocnice odmítli sloužit ústavní pohotovostní služby a ředitel Pavel Hrala musel zavést směnný provoz.

Místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová se obává, že tento stav může ohrozit zdravotní péči. Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik varoval, že změny ve zdravotnictví směřují do situace, kdy budou mít lidé k péči „podstatně dál, nebo podstatně dráž“.

Diskuse ve sněmovně vyústila ve spor opozice a koalice. Především občanští demokraté vládu obvinili z toho, že přivedla zdravotnictví do krize a domnívala se, že převedením nemocnic na kraje se věc vyřeší.

Poslance ODS rozčilil ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD). Obvinil jejich krajské politiky z toho, že nejsou schopni problémy ve svých regionech řešit a v tomto smyslu jsou impotentní.

Prohlásil, že vláda a sociálnědemokratická ministryně Marie Součková (ČSSD) jim ale rádi pomohou. Ministr odmítl slova o kolapsu zdravotnictví jako poplašnou zprávu. Součková se v rozpravě nevyjádřila.

Němcová vzápětí Škromacha upozornila na to, že hejtman Vysočiny František Dohnal byl zvolen za KDU-ČSL. Ministrova neinformovanost je podle ní „zoufalá a neomluvitelná“.

Místopředseda sněmovny Jan Kasal (KDU-ČSL) v rozpravě řekl, že rada kraje Vysočina o problémech ve zdravotnictví právě jedná a poslanci by měli počkat na to, co navrhne. Domnívá se také, že parlamentní diskusi by měli být přítomni hejtman a další zástupci regionu.

Sněmovna nakonec velkou většinou hlasů rozhodla o tom, že situací ve zdravotnictví se bude zabývat v pátek od 09:00.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?