Poslanci chtějí zachránit dětskou část Motola

18. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Návrhem na záchranu dětské části pražské Fakultní nemocnice Motol se bude ve středu zabývat vláda. Bez rozsáhlé rekonstrukce toto unikátní pracoviště totiž další zimu nepřežije...


Návrh je dílem poslanců Milady Emmerové (ČSSD), Vlastimila Tlustého (ODS), Miroslava Kalouska a Josefa Janečka (KDU-ČSL) a Vlastimila Ostrého (US-DEU).

Katastrofální stav

„Jestliže nezačneme s okamžitou rekonstrukcí, hrozí, že dětská nemocnice bude zavřena. Její stav je katastrofální,“ řekl ředitel nemocnice Miloslav Ludvík.

Rekonstrukci dětského pavilónu už poslanci projednávali koncem roku 2001. Stát měl tehdy poskytnout za úvěr záruky.


Poslanecký návrh počítá s tím, že stát by si vzal úvěr ve výši 4,2 miliardy korun, který by byl splatný do dvaceti let.

Sněmovna to ale odmítla s tím, že ztrátová nemocnice by jen těžko mohla úvěr splácet. Nyní poslanecký návrh počítá s tím, že stát by si vzal úvěr ve výši 4,2 miliardy korun, který by byl splatný do dvaceti let.

„Jde o garanci úvěru a kombinaci finančních prostředků ze státního rozpočtu a z úvěru, který by státu poskytla Evropská investiční banka,“ řekl jeden z iniciátorů návrhu, poslanec Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Podle něj „veškeré úvahy o tom, že by se dal Motol vyřešit v relativně rozumném čase z veřejných prostředků a prostředků nemocnice, padly.

„Bez úvěru od Evropské investiční banky nepřipadá v úvahu systémové řešení. Vždy by se jenom záplatovalo a celková rekonstrukce odkládala“, řekl Kalousek.

Rekonstrukci „maximálně podporuje“ i ministryně zdravotnictví Marie Součková: „Je to zařízení evropského významu a musíme udělat vše pro to, aby mohlo dál komplexně pracovat,“ uvedla Součková.

„Chceme jít cestou vysoce specializovaných pracovišť. Věřím, že vláda a pak i poslanci návrh schválí. Nemůžeme šetřit na našich dětech. Ve zdraví jsme si všichni rovni. A proto doufám, že pro návrh zvednou ruku politici jak z levé, tak z pravé strany,“ dodala ministryně.

Rekonstrukce do čtyř let

„Jednání vlády je jednou z našich posledních nadějí. Když úvěr bude schválen, jsme schopni začít s rekonstrukcí v září a dokončit ji za čtyři roky,“ říká ředitel Miloslav Ludvík.


DĚTSKÉ ODDĚLENÍ V MOTOLE
bylo postaveno před třiceti lety a je největším a nejkomplexnějším zdravotnickým zařízením pro děti v ČR. Má 681 lůžek a poskytuje péči nejen dětským pacientům z Prahy, ale i z celé ČR ve specializovaných a superspecializovaných oborech.

V dětské části motolské nemocnice se léčí zde například vrozené srdeční vady dětí, nádorová onemocnění včetně transplantace kostní dřeně, ale pečují zde i o děti s onemocněními nervové soustavy a pohybového aparátu.

Unikátní jsou operace závažných vrozených vad trávicího ústrojí atd. Během krátké chvilky se tak u lůžka dítěte mohou setkat specialisté z mnoha oddělení. „To je velká přednost této nemocnice, a proto i nová koncepce rekonstruované dětské části je pojata jako komplexní pracoviště,“ tvrdí ředitel Ludvík.

Postaví se nové operační sály

Dětská klinika by se měla rekonstruovat po křídlech tak, aby se její chod nenarušil. Do bloků nemocnice by měla být přistavena budova s centrálními operačními sály. Po stranách budov by pak byly prosklené výtahy a úniková schodiště.

Všechny pokoje, celý areál má projít rozsáhlou rekonstrukcí. Po dokončení by pavilón měl mít o 120 lůžek méně než dosud.

„Je tomu tak proto, že se snažíme, aby pobyt dítěte v nemocnici byl kratší, dětí je méně než v minulosti a vzhledem k pokroku léčby, kdy je možné řadu zákroků dělat ambulantně,“ tvrdí profesor Jiří Šnajdauf z chirurgické kliniky dětské nemocnice. Mimo to by zde mělo být 137 lůžek pro doprovod dětí, tedy jejich rodiče.

Nemocnice má celorepublikovou působnost, protože například nejbližší kardiocentrum pro děti je v Mnichově a v Londýně. Unikátní je i transplantační jednotka kostní dřeně. Právě zde mohou rodiče být s dětmi neustále, ve dne i v noci. Tato přítomnost je pro léčbu dítěte zejména z psychického hlediska velmi významná.

Nemocnice se bude podílet

Motolská nemocnice se také bude podílet finančně na rekonstrukci. Ze svého rozpočtu je schopna splácet ročně zhruba 70 miliónů korun. Bez státního úvěru by však rekonstrukce nikdy nemohla proběhnout.

„Vím, že to pro vládu nebude jednoduché rozhodování. Hledá teď i deset miliard korun na vyrovnání se s rozhodnutím mezinárodní arbitráže, které ukládá naší zemi zaplatit tuto částku společnosti CME ve známé kauze televize Nova. V Motole o tak vysokou částku zdaleka nejde, ale o co jde, je záchrana dětských životů. Myslím, že tady jsou priority jednoznačné,“ uzavřel ředitel Ludvík.

A jak by měl vypadat areál dětské nemocnice v Motole po rekonstrukci? Do současných budov ve tvaru kříže bude vklíněna budova centrálních operačních sálů a po stranách nynějších budov vyrostou prosklená úniková schodiště a výtahy. Na střeše bude přistávací plocha pro helikoptéry.

VÁCLAV PERGL, Právo, 18.03.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?