Poslanci ČSSD hájí nemocenskou

27. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Části poslaneckého klubu ČSSD vadí zejména plánované škrty ve vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci a to, že má být trvale krácen důchod těm, kdo do něj odejdou předčasně...


Zavedení pátého pásma daně z příjmu fyzických osob či plošné registrační pokladny, takové jsou první pozměňovací návrhy, které od poslanců ČSSD shromažďuje předseda poslaneckého klubu Petr Ibl.

„Návrhy se týkají pátého daňového pásma, pokladen a také nemocenské,“ potvrdil včera Ibl. Části poslaneckého klubu ČSSD vadí zejména plánované škrty ve vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci a to, že má být trvale krácen důchod těm, kdo do něj odejdou předčasně.

„Chceme trestat lidi, kteří ztratí v osmapadesáti letech práci a už si nemohou najít novou. Vadí mi také, že se má krátit nemocenská. Přitom podporujeme lidi, kteří jsou dlouhodobě na sociálních dávkách, a nepostihujeme podnikatele, kteří dlouhodobě neplatí daně,“ řekl poslanec Robert Kopecký.

Po svém kolegovi Josefu Hojdarovi je druhý, kdo včera pohrozil, že jeho hlas nemá vláda jistý, pokud neprojdou pozměňovací návrhy k reformě veřejných financí.

„Měl bych velký problém hlasovat pro reformu, pokud se nic nezměnilo,“ uvedl poslanec Kopecký. Právě Hojdar, který vystoupil z poslaneckého klubu ČSSD a na jehož postoji bude záviset, zda vládní koalice udrží většinu 101 hlasů ve sněmovně, chce zamezit plánovanému krácení nemocenské a prosadit zavedení plošných registračních pokladen a pátého pásma daně z příjmu fyzických osob. Hojdar, který se v pátek setká s ministrem financí, je však pro, aby se nemocenská nevyplácela o víkendu.

Pozměňovací návrhy, které se budou týkat nemocenské a započítání celé doby studia do důchodu, hodlá podpořit i další poslanec ČSSD Stanislav Křeček. Sám je však podávat nebude.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?